ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сиренето по БДС - задължително от сурово мляко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 14.08.2010Коментари (4)2056
©
Сиренето по БДС задължително е от сурово мляко. Това гласи стандартът, който влиза в сила другата седмица. В него не трябва да има стабилизатори, емулгатори и консерванти.

Ако върху опаковката пише БДС 15:2010, това означава, че за приготвянето на сиренето са използвани сурово мляко, закваска, в него има калциев хлорид, мая за сирене, морска кристална сол, готварска и каменна готварска сол, лимонена или млечна киселина, вода и нищо друго. То е узрявало 45 дни за кравето и 60 дни - за сирене от овче, козе, биволско или смесено мляко, посочва изданието.

Разработва се и БДС за кашкавала, вече има работен вариант за него. Но още нямало консенсус по всички изисквания, които са вписани в стандарта. Очаква се съгласие да бъде постигнато през есента.

Бяло българско саламурено сирене - това е названието на сиренето от мляко по Българския държавен стандарт, който влиза в сила следващата седмица. Когато купувате буцата в магазина надписът БДС 15:2010 г. ви гарантира, че купувате точно него.

Какво точно трябва да има в сиренето, за да отговаря то на новия БДС?

- Сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко (във варианти овче и краве, овче и козе в съотношение 1 към 1).

Изрично е записано сурово мляко. В случай, че няма да се преработва същия ден, се допуска за загряване 15 секунди от 63 до 65 градуса за краве, козе и биволско мляко и 60-62 градуса за овче и смес мляко. Охлажда се при 4-6 градуса и се съхранява в термоизолиран резервоар за не повече от 18 часа.

- Бактерийна култура (закваска) от подбрани щамове, селекционирани и произведени в България. Щамовете млечнокисели организми са изолирани в България и не са подлагани на генетична модификация, уточнява стандартът.

- Калциев хлорид, съгласно изискванията на европейските и националните актове.

- Мая за сирене от животински или микробиален произход, предназначена за влагане в храни.

- Морска кристална сол, готварска сол и каменна готварска сол.

- Лимонена киселина или млечна киселина.

- Вода, предназначена за питейно-битови цели.

Нищо повече не трябва да се слага при производството на сирене, иначе то не отговаря на новия БДС стандарт.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По кой държавен стандарт ,от коя година.В статията е отбелязано -по новия държавен стандарт.А защо не ,по стария от преди 3-4 десетилетия.
-1
 
 
Това ако стане, и ако се реализира на практика от производителите, ще е огромен успех на правителството!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: