ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Синоптикът, който обеща голям сняг за 1 януари, с нова прогноза: Снеговалежи и минус 15 градуса до дни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:15 / 03.01.2023Коментари (5)153630
© Plovdiv24.bg
Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето в началото на годината и кога настъпва тежката зима. Припомняме, че точно той преди няколко дни обяви, че на 1 януари идва голям сняг - прогноза, която всъщност изобщо не се потвърди: 

- Г-н Янков, за много години! Какво време да очакваме в първия месец на 2023 година?

- Януари ще бъде по-топъл от нормалното - със средни температури около 1-2 градуса по-високи от нормите. Снеговалежи очакваме между 11-и и 13-и, както и през последния период на месеца - 29 и 31 януари. Между 15 и 20 януари се очаква рязко застудяване с пренос на студени въздушни маси от север, които ще се спускат и сутрешните температури в населените места ще стигат до -10 и -15 градуса. Дните до 20 януари ще бъдат мразовити, което означава, че и през деня максималните температури ще бъдат отрицателни.

- Кога ще има трайна снежна покривка?

- След валежите на 11-13 януари може да се задържи снежна покривка, тъй като следва едно сериозно захлаждане и снежната покривка в населените места ще се задържи няколко дни. Наличието на снежната покривка от своя страна допълнително ще понижи температурите, защото земята изстива.

- Какво да очакваме от Малък Сечко?

- През февруари се очакват повече валежи, но той ще бъде доста топъл месец. Очаква ни и топло начало на пролетта. По-хладна ще бъде втората половина на пролетта и началото на лятото - май и юни, когато се очакват повече валежи от нормалното.

- Какво ще е времето на Йордановден, когато по традиция мъже се хвърлят в ледените води, за да спасяват кръста?

- Топло ще е. Тази година няма да има замръзване на ръцете на свещениците и реките. Температурите ще бъдат високи, но това предвещава не толкова плодородна година и хладно лято.

- Какво е положението в момента в зимните ни курорти, където скиорите май още чакат снега?

- Любителите на белите спортове да се подготвят за сериозно използване в средата на януари. При тези температури, а и при по-ниски оръдията за сняг също ще работят на по-ниските места. Температурите ще бъдат благоприятни за естествен и изкуствен сняг, който ще задържи и увеличи снежната покривка.

- Истина ли е, че можем да определим какво лято ни очаква в зависимост от зимата?

- Заради равновесието в природата обикновено след топлата зима ни чака по-хладно лято. Така се движат процесите, но това е много общо. Глобалното затопляне, което се отразява на Балканите в засилване на проливните валежи и резки температурни контрасти от много студено към топло и обратно, правят на пух и прах тези съждения. Времето е много разнообразно и различно, точно както цвета на очите на хората.

- Народната метеорология продължава ли да познава точно времето?

- Народната метеорология много точно познава времето няколко часа преди да настъпи дадено явление. Това е един натрупан опит на селските стопани, които наблюдават в съответния район развитието на времето, развитието на облаци, вятър, както и поведението на животните. Народната метеорология има и дългосрочни съждения, но те нямат много голяма стойност в нашето всекидневие, тъй като глобалното затопляне е в пълната си сила. В момента се намираме в апогея на глобалното затопляне, който е започнал от 1850 г. и продължава и сега.

- Бихте ли посъветвал родители, баби и дядовци да изкарват децата на студено и на снега, за да правят снежни човеци и да се каляват?

- Разбира се! Това е едно приятно изживяване. Сутрин заедно с гимнастиката на моя син той излиза с боси крака на терасата за кратка разходка. След като го правеше като малък, сега забелязвам, че е много устойчив на простудни заболявания. Тази разходка по студената тераса сигурно го е калила. Много благоприятно също е и плуването, стига да се вземат всички мерки да не се изстудяват децата. То също много калява организма, особено в това време.


Още по темата: общо новини по темата: 494
21.01.2024 »
02.01.2024 »
13.12.2023 »
28.11.2023 »
25.11.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
всички синоптици ползват едни и същи данни от 2-3 източника,които следят сателитните данни,но тоя щом е решил да си я кара наизуст може и да улучи някой ден-все пак е зима -сняг ще има някой петък,но кой петък не казва
0
 
 
Помислих че Витанов е станал синоптик !
+2
 
 
Тоя клоун не се предава, айде нови предсказания. Той направо е номеролог.
Сподели какво ново....
на 03.01.2023 г.
+3
 
 
Егаси ! Тоя честно ли е синпотик ?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: