Ще изнасяме повече ток за Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
17:44 / 19.04.2013
3734
България ще увеличи износа на електроенергия за Турция, това съобщиха от пресцентъра на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В настоящия момент турската електроенергийна система се намира в период на пробна паралелна работа, при който пропускателната способност на междусистемните електропроводи (Network transmission capacity - NTC) от България към Турция и от Гърция към Турция e административно ограничена от ENTSO-E на 400 MW т.е., под реалната техническа стойност, от съображения за сигурност на паралелната работа.

Тази стойност се разпределя, както следва: от България към Турция - 266 MW и от Гърция към Турция - 133 MW. През последните месеци турската електроенергийна система показва добри технически показатели.

В тази връзка и следвайки търговския интерес на страната за увеличаване на износа на електроенергия, по инициатива на ЕСО ЕАД в София бе проведена работна среща на експерти на ЕСО и TEIAS, на която е прието предложението на ЕСО за повишаване на максималната допустима стойност на пропускателната способност за обмен на електроенергия, като максималната пропускателна способност за внос в Турция се повиши от 400 на 550 MW или делът за внос от България към Турция се увеличава от 266 на 366 MW.

Компетентните работни органи на ENTSO-E одобриха съвместното предложение на България и Турция и то може да се приложи, след извършване на съответни технически пренастройки в защитните устройства и автоматики в пограничните подстанции на двете страни.

От българска страна тази техническа процедура е започнала и ще отнеме няколко дни. Очаква се, че турската страна ще изпълни същото в най-кратки срокове, за което съвместно ще работят експертите на ЕСО и МИЕТ, за да успеем от началото на май 2013 година да предложим на търговските участници технически условия за обмен на по-големи количества електроенергия с Турция.


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).