Шокиращи нередности при производството на масови храни у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
09:35 / 30.09.2014
2883
Свинска мас, растителни мазнини и вода тъпчат в маслото производителите, алармираха вчера от Асоциация "Активни потребители". Изследване на асоциацията, което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки, е разкрило шокиращи нередности при производството на един от най-масово използваните хранителни продукти.

В рамките на изследването продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък, а тестът е направен в две независими лаборатории, съобщават от "Активни потребители".

Три са основните нарушения, установени от асоциацията ­ най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Това най-често са твърди растителни масла, като палмовото масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

"Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Някои производители на "имитиращи продукти" не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на регулаторните изисквания и измама на потребителите. При определени обстоятелства вложените немлечни мазнини могат да бъдат опасни за здравето на хората", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).