Сергей Игнатов: Училището след 10 г. ще прилича на университет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
18:35 / 24.02.2012
2644
Училището след десет години ще прилича на университет, заяви просветният министър Сергей Игнатов. Според него сегашният закон за училищното образование бил само първата крачка в тази насока.

Игнатов поясни, че системата на обучение след десет години ще бъде реформирана така, че учениците няма да трупат оценки, а кредити. По тази система в момента работят някои вузове, но и тя все още не е достатъчно популярна. "Ако един ученик например учи математика, може да вземе четири нива. Ако няма да става математик, ще му са нужни кредити само по едно ниво - базисното", поясни министърът.

По време на кръгла маса, посветена на новия законопроект за училищното образование, шефката на учителския синдикат Янка Такева разкритикува МОМН за това, че финансира частните училища, без да е осигурила с достатъчно високи суми децата в държавните школа. "В Европа има такива практики, но там на дете в държавно училище се падат по 4000 евро издръжка. Какво вършим ние с нашите 600 евро на ученик?", попита Такева.

На въпрос дали е готов да промени текстовете за финансирането, Игнатов отговори, че поне 15 страни плащат за обучението на децата в частните училища. "У нас също по четирима души плащат данъци за едно дете, защото баба и дядо вече не гледат внучета, а работят", каза министърът. "Всички протестират, че така се финансирали децата на богатите. Аз питам - лоши ли са богатите? Нали те създават работни места?", каза министърът.

По повод актуалната тема за раздаването на бонуси в министерствата, той уточни, че в МОМН на чиновниците са раздадени около 41 000, които са получени от около 60 души. "Сумата на човек е по-малка от една заплата", уточни министърът. Той поясни, че е въвел практиката чиновниците му да нямат постоянни заплати, а една базова, върху която се начисляват бонуси от по 100-200 лева.

"Един отдел още ми се сърди, защото стои цяла година на базова заплата", каза Игнатов. По неговите думи хората, които в МОМН разпределят парите по структурните фондове, вземат около 30-40 на сто по-малко от колегите си в другите ведомства. "Човек със заплата от 500 лева разпределя 1,2 млн., не може така", коментира Игнатов.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Времето пак ни готви изненади
Не спира да люлее: БАН отново регистрира земетресение у нас
Борисов от Кърджали: Мисля, че всеки разбира колко е важно да има...
Важно: Променят датите на матурите догодина, ваканцията ще е с пе...
Мащабна акцията на полицията в Пловдив и други области заради изт...
Нови промени засягат сиренето и кашкавала


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).