Сеизмолог: Сградите ни са изключително уязвими при земетресения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:34 / 18.06.2014
2053
4500 биха били жертвите в София при земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, а други 20 000 души ще бъдат ранени, показват прогнози на учени от БАН. 

"При такъв трус 40 000 от всички 180 000 сгради в столицата ще бъдат разрушени. Щетите ще бъдат за поне 20 млрд. евро", твърди директорът на департамент "Сеизмология" проф. Емил Ботев на конференция "Катастрофичните рискове в България".

По думите на сеизмолога сградният фонд в цялата страна е изключително уязвим от земетресения. Експертите нямат данни каква част от панелките биха издържали при земетръс с магнитуд 7 по Рихтер.

"Институциите трябва да изискват качествено проектиране, което да намалява риска за сградата. Трябва да се стимулират и хората, които строят сгради с по-нисък сеизмичен риск, както е в страни като Япония, САЩ и други", заяви проф. Йордан Милев от Универ­ситета по архитектура, строителство и геодезия.

Въпреки че земетресението от 24 май беше сравнително леко, в БАН са получили над 30 заявки за оценка на щетите. Балканският полуостров се намира в земетръсна зона, но в сравнение с останалите страни от региона трусовете у нас са 10 пъти по-малко, показват данни на БАН.

Сеизмолозите успокояват, че силни трусове у нас се случват в период от 250 г., като последните земетръси с такъв магнитуд са били в началото на миналия век.



Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).