Сарафов издаде заповед за ускоряване на работата на прокуратурите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:51 / 13.07.2023
1105
С цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието образуване е изминал значителен срок, без те да са решени по същество, изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага създаването на организация по установяване на причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

На административните ръководители на апелативните прокурори е възложено да извършат преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела:

Неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година; неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години; неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем; спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми.

Същите действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

До 30 септември 2023 г. ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за причините и затрудненията, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок.

Докладите следва да съдържат и отчет на взетите мерки от управленско и организационно естество. Административните ръководители трябва да представят анализи на приложените основания за спиране на досъдебни производства и наличието на предпоставки за възобновяването им, както и евентуални предложения до главния прокурор за методическо и организационно подпомагане за трайно осигуряване на приключването и решаването на досъдебни производства в разумен срок.

На Национално съвещание на прокуратурата, проведено на 30 юни 2023 г., главният прокурор обърна специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, в т.ч. и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури.

"Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт", подчерта Борислав Сарафов, като изтъкна, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
18.10.2023 Изнесоха списък на подадените сигнали за разследване на престъпления, извършени от бившия главен прокурор или заместниците му
17.10.2023 Министърът на правосъдието: Най-рано на пролет ще бъде избран нов главен прокурор
19.07.2023 ВАС не разгледа жалбата на министър Славов срещу избора на Сарафов за главен прокурор
19.07.2023 ВСС освободи Ясен Тодоров от поста зам.-директор на НСлС
17.07.2023 Сарафов поиска отново отстраняването на Ясен Тодоров
13.07.2023 Правосъдният министър: Изборът на Борислав Сарафов оставя съмнения
Още новини от Национални новини:
Разкриха рекордна контрабанда, скрита сред буркани
Обещават на проститутки от България и Румъния, че ще изкарват по ...
ЦИК: Изборните протоколи са елементарни за попълване
Банкери: Освободете се от левовия кеш и го внесете в банките пред...
Томислав Дончев за изборите: Вторите и третите трябва да подкрепя...
Хванаха шофьора, който блъсна бус на АМ "Тракия" и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).