С донорска карта ще декларираме желанието си да дарим органи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:03 / 07.02.2019
2517
Ще декларираме желанието си да дарим органи с т.нар. донорска карта. Това е една от мерките, които ще предложи здравното министерството за насърчаване на донорството у нас. Тя ще бъде подобна на личната карта и с нея ще удостоверяваме дали искаме да спасим след смъртта си чужд живот. Идеята е картата да се купува от бензиностанции и хипермаркети и винаги да бъде с нас. В момента всеки българин може да изрази единствено, че не желае да дари органи, а последното решение е на близките. Идеята за подобна карта се роди преди около 10 години, но така и не се реализира, съобщава Нова тв.

"И той си я носи заедно с документите, което ще удостовери, че този човек е съгласен да бъде донор. Това се прилага в чужбина и има ефект. То няма да е законодателно регламентирано. Тук вече е въпрос на морал и на човешко желание да се помогне и да се спаси друг човешки живот", коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).