Руски вестник: Ромски лидер обеща да потопи българската столица в боклук

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
12:06 / 03.10.2011
10507
Лидерът на циганската общност в България и на партия "Евророма" Цветелин Кънчев обеща да потопи българската столица в боклук и зловоние, ако бъдат допуснати каквито и да било провокации към ромите в София, пише вестник "Комсомолская правда". И това не са празни заплахи, тъй като циганското население в София работи основно като почистващ персонал. Прибягвайки до явен шантаж, Кънчев заплаши българските власти, че следващата седмица няма да пусне ромите да отидат на работа.

Скандалът започна на 23 септември в село Катуница, близо до Пловдив, когато микробус на семейството на циганския барон Кирил Рашков, известен като цар Киро, прегази фатално 19-годишния българин Ангел Петров. Впоследствие в цяла България имаше масови антиромски демонстрации. В събота в София се събраха 1 500 души с български знамена, скандиращи националистически лозунги. Протестиращите настояваха за незабавно разследване на нелегалната дейност на циганския барон, осигуряване на равни права на българите и циганите и недопускане на каквито и да било привилегии за ромското малцинство. 

В този случай всичко приключи мирно. Опитвайки да успокои населението, премиерът Бойко Борисов поиска от прокуратурата бързо разследване и повдигане на конкретни обвинения по адрес на виновните. Според много хора властите сами са приучили ромите на безнаказаност. Полицията задържа хора от етноса само в крайни случаи, като всеки подобен арест предизвиква масови протести от страна на роднините на задържания. А углавни дела или изобщо не започват, или биват потушени под давление на диаспората, завършва материалът на вестника.

Виж коментарите (19)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).