Родителите на убития студент Стоян Балтов осъдиха съда и прокуратурата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
16:23 / 25.08.2016
26884
Родителите на убития преди 8 години студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд /СГС/ и Прокуратурата на Република България за забавено правораздаване. 

Институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на Окръжния съд в Сливен, съобщи БНР. 

19-годишният студент по Фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 година пред дискотека "Амнезия" в Студентски град в София, след като негови връстници го пребиха зверски. 

В момента в затвора е само един от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успели да избягат от България и до момента не са открити. 

Лятото на 2009 година делото бе прекратено за пропуски на прокуратурата, срокът за разследване бе удължен с 4 месеца и новият обвинителен акт - внесен следващата година. Делото приключи чак през лятото на 2013-а година. Александър и Светлозар получиха по 18 години затвор, а Вили бе оправдан. Мотивите на съда са изготвени със закъснение, а делото - изпратено на следваща инстанция едва в началото на 2014 година, се казва в иска на родителите. През април 2014-та Софийският апелативен съд /САС/ потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди и третият извършител Вили на 18 години затвор, а през декември Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдите. Родителите на Стоян Балтов обвиняват правораздаването, че от датата на жестокото убийство на сина им, до влизането в сила на присъдите на тримата убийци, са изминали 6 години без обективни причини за забавянето.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).