Рибар: Фекалии не могат да убият рибата в езерото! Химикали или водорасли са й взели кислорода!

Автор: Пламена Николова
Коментари (14)
16:06 / 22.05.2020
3356
Фекалиите, изтървани от спукания тръбопровод не могат да убият рибата. Дънната риба се храни с тези неща, категоричен е Георги Недев-Гочара, стар рибар от рибарското селище в "Аспарухово".

Гочара, който е и прототип на Хиндо от филма "Бартер", коментира за Varna24.bg, че рибата във варненското езеро измира през определен период от време и най-често причина за това е липсата на кислород.

"Отока от тръбата няма нищо общо. Виж, планктона може. Работя в езерото от 1972 г. и това се случва периодично. Промишлените предприятия, които вливат отпадни води в езерото, също са сред потенциалните виновници. Попчетата, писията и скаридите са дънни обитатели. Когато няма кислород на дъното излизат на брега и често измират там. Тръбата няма какво да замърси. Работил съм на Южния плаж преди години, там се изливаха боклуците, а това храни попчетата, иларията и кефала. Освен това в "Аспарухово" станцията преработва и това от тръбата излиза като тиня, така че не може да убие рибата. Задушава я обаче цъфтежа на планктона. Ако има химикали, изхвърляни от промишленост, това със сигурност може да доведе до масов мор на риба", обясни рибарят. 

Както вчера Varna24.bg съобщиБасейнова дирекция "Черноморски район“ – Варна (БДЧР), Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Регионалната лаборатория към ИАОС – Варна извършиха проверка по сигнала за умрялата риба във Варненското езеро.

Проверката е извършена в участък от крайбрежието на Варненско езеро – на около 500 м  източно от "Терем – Флотски арсенал“ в посока с. Константиново (срещу ТЕЦ Варна). Там са установени големи количества умряла риба (попче и гюмюш) – в езерото и на брега. Взетите експресни водни проби за анализ от мястото не регистрират отклонения.

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 (биологично потребление на кислород) и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени допълнително на страницата на БДЧР. Своевременно е уведомена РИОСВ – Варна за извършване на проверка, която да установи бреговите източници на замърсяване.

Междувременно стана ясно, че резултатите от анализа на водните проби, взети от акватория на Варненското езеро и "Морска гара – Варна“ са констатирали замърсяване на водат. 

Първият сигнал беше за червено оцветяване и мъртви делфини от 11.05.2020 г. в района на Варненско езеро "Нов канал“, непосредствено преди вливане в Черно море. Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя:  БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l.

Вторият сигнал е от 13.05.2020 г. и беше за мътни и замърсени води в района на "Морска гара – Варна“. Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК5 - при анализа е отчетена стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа по БПК5 са показателни за постъпване на органични вещества във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона.

Виж коментарите (14)

Още по темата (28):
14.04.2022 От Община Варна с изявление относно повдигнатото обвинение на кмета
14.04.2022 Кметът на Варна е с повдигнато обвинение
02.06.2021 Търси се техника за прокопаване на траншея по дъното на Варненското езеро
11.02.2021 Откриха нови проблемни участъци по тръбопровода във Варненското езеро
11.02.2021 Обявиха резултатите от проверката след аварията по тръбопровода във Варненското езеро
29.01.2021 Започна работа под вода по отстраняване на аварията по тръбопровода във Варненското езеро
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).