Режат до живот педофилите от работа с деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
09:49 / 05.07.2011
21078
Педофилите да загубят завинаги право да упражняват професията си, ако тя е свързана с деца. Това предложение ще влезе в новия проект за Наказателния кодекс, реши преди дни работна група, в която влизат експерти на неправителствения Център за безопасен интернет, Агенцията за закрила на детето, правосъдното и просветното министерство. Науката е доказала, че педофилията е нелечимо състояние, а с времето възрастта на жертвите непрекъснато намалява, коментира шефът на центъра Георги Апостолов. Освен това перверзниците обикновено упражняват професии, свързани тъкмо с деца - учители, треньори, дори продавачи на детски стоки.

В момента нова евродиректива опитва да уеднакви законите срещу детската порнография и злоупотребите с деца в целия Евросъюз. Тя ще задължи до 2 г. всяка страна да хармонизира своето законодателство, за да ограничи разрастващия се пазар на детска порнография.

Директивата предлага държавите да изберат или завинаги да отнемат професионалните права на педофилите, или временно. У нас предложението е това да става за цял живот. В Полша дори вече решиха педофилите да бъдат химически кастрирани, напомня Апостолов.

В специален доклад за Парламентарната асамблея испанският депутат Конде Бахен твърди, че в последните години сексуалните посегателства срещу деца нарастват лавинообразно. Анонимността на интернет премахва табутата и социалните задръжки и създава идеална среда за престъпления, свързани с детската порнография, смята той. В същото време тази анонимност затруднява твърде много преследването на нарушителите. Според неговите сметки печалбите от този позорен бизнес в света годишно възлизат на над 21 млрд. долара.

Само през 2010 г. на горещите линии в съюза са подадени над 24 000 сигнала за детски порноматериали в интернет. В 71% от случаите използваните деца са били в предпубертетна възраст, 25% са били в пубертета, а 4% са били бебета. Според данните също така 77% от жертвите са момичета, 11% са момчета, а 12% от снимките изобразяват деца и от двата пола. Испанецът напомня, че според ИНТЕРПОЛ в световната мрежа са открити над 650 000 снимки на сексуално насилени деца, но само 850 от тях са разпознати.

Това показва, че се нуждаем от допълнителни правни и политически действия, коментира Конде Бахен. На българската гореща линия за детска порнография и злоупотреби с деца годишно се подават към 1000 - 1500 сигнала, от тях 350 предаваме на полицията, коментират от центъра.

Останалата част обикновено се прехвърля на други страни, понеже сайтовете най-често са базирани извън България. За щастие с няколко изключения нашата страна не е производител на детска порнография, а само консуматор, твърди Георги Апостолов. През 2010 г. центърът е засякъл 17 случая, в които педофили са обработвали деца в мрежата, за да ги склонят към секс.

Работната група обаче признава, че полицията остава с вързани ръце, понеже няма законово право бързо да събере необходимите графични данни за подобни престъпления. Това се разрешава само за тежки престъпления, за които е предвидено наказание до 5 години.

В чл.159 ал. 3 на НК за разпространяването на порнографски материали се дават до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв. Интернет не е изрично посочен, но той е най-разпространеният начин педофилите да се доберат до децата.

Заради това експертите предлагат наказанието да стане 5 г. Новата директива предвижда затвор и за "съзнателен достъп до детска порнография", за което нашият НК предвиждаше до 1 г. затвор. Сега предложение е и тук наказанието да стигне 5 г. Според Георги Апостолов все още съд и прокуратура у нас не си дават достатъчно ясна сметка, че който обича да гледа порноснимки с деца или бебета, той непременно ще потърси и реален секс с тях. Доказано е също така, че постепенно педофилът сваля възрастта на своите жертви. Може първо да започне с тийнейджъри, докато постепенно стигне до бебета.

До октомври от правосъдното министерство обещали проектът за нов НК да бъде готов и в него да намерят място новите предложения.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Смъртта на 5-годишно дете разтърси Южна България
Днес ни удря ново слънчево изригване
Кметът на Омуртаг пак го закъса
Вижте новата минимална заплата за най-ниската академична длъжност...
Кметът на Омуртаг пак го закъса
На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).