Решихме как да върнем българите от чужбина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:19 / 19.12.2019
3327
Държавата ще дава половин минимална заплата към основната, ако българите от чужбина се върнат да работят в малките населени места в България. Това каза зам.-социалният министър Зорница Русинова на форума “Успелите българи в чужбина – за каузата България".

Условието е те да си изберат професия в градове и села, където средното възнаграждение е по-ниско от това за страната. Така през следващата година те могат да получат допълнително 305 лв. на месец. Помощта е за година, като общо ще вземат 3660 лв.

Дават по 1200 лева на българи да се върнат от чужбина. Пакетът “завръщане" е до 1200 лв. на месец, като е съобразен спрямо нуждите на конкретния човек. Освен финансова подкрепа той включва и покриване на наема за година. Държавата ще дава и бавачка за децата за 4 месеца. Ако в семейството има чужденец, ще се осигурят и уроци по български. При тези мерки няма ограничение за населените места.

Българите от чужбина и тези в нашата родина могат да обменят опит и идеи, да създадат мрежа от контакти, обясни вицепремиерката Марияна Николова, която бе патрон на събитието. А успелите българи от чужбина поискаха електронно гласуване, обща платформа за идеи и помощ, както и по-лесни процедури у нас.

2 млн. са българите в чужбина, те са и най-големият инвеститор у нас. Парите, които те изпращат, са между 2,5 и 3% от БВП и помагат на 300 хил. души, обясни председателят на Движението за обновление на българските региони и общини Светослав Спасов.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).