Разрешиха на акушерките да правят операции

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:22 / 30.04.2011
1563
Акушерките ще имат право да извършват малки операции без задължението непременно до тях занапред да има лекар. Това право вече им дава новият медицински стандарт по акушерство и гинекология, който е съгласуван напълно с действащия стандарт в Европейския съюз.

Става дума за обработване на шевове и малки рани, за които досега акушер-гинеколозите трябваше да губят време, вместо да поемат по-сложните случаи. Те, както и досега, нямат да имат право да извършват аборти без акушер-гинеколог до себе си.

Докторите вече ще бъдат на своеобразна норма. За да получат заплатите си, те ще трябва да извършват фиксиран брой операции или израждания, като за повече раждания ще им се приспада от броя на изискваните хирургични интервенции, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Така например, ако един доктор е участвал в повече от 20 раждания годишно, от него ще се изискват само 40 операции. Ако обаче лекарят е водил по-малко от 20 раждания, то операциите, които е извършил, трябва да бъдат поне 60. Новият медицински стандарт обаче заковава изискване и към тези от тях, които са в райони с ниска раждаемост. Случи ли се той да не е участвал в израждането на нито едно бебе, то ще трябва да е направил за годината 80 операции. В това число се включват абортите, както и горенето и обработването на ранички.

Акушеро-гинекологичните клиники ще бъдат разделени на нива. Най-високо ще е трето и болниците в него ще имат право да сключват договори за сложни операции и оплождане ин витро. От януари 2014 г. обаче те трябва да разполагат и със собствена микробиологична и кръвна лаборатория

Към АГ клиниките от второ ниво изисквания за самостоятелна лаборатория няма. Те са задължени да имат трима лекари, като двама от тях да са със специалност акушерство и гинекология, а един да има и допълнителна квалификация по лапароскопия, тазова хирургия, оперативна гинекология или ехография.

Най-ниски са изискванията към клиниките от първо ниво. То ще сключва договори с НЗОК само за елементарни манипулации и непатологични раждания. В тях лекарите трябва да са трима, като поне единият от тях трябва да е със специалност "Акушерство и гинекология".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Румен Радев заминава за Ватикана
Калин Стоянов: Караджов е задържан без да са използвани физическа...
Нова възпоменателна монета на пазара
Огън гори в една от кулите на крепостта Царевец
Хванаха голяма контрабанда на стоки на "Капитан Андреево"
Автотехническа експертиза изяснява скоростта на кортежа на Кирил ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).