ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Разлог ще ви изненада с местна и гурме кухня
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:14 / 11.08.2021Коментари (0)5013
©
Нека първо хлябът да бъде на масата

Дълбоките корени на българската традиция поставят в центъра на всяка трапеза първо хляба. Хлябът е задължителна част от всяка важна стъпка в човешкия живот и в края на краищата с него се препраща и към отвъдното. Хлябът е символ на плодородието и има своята свещена функция: когато се роди дете в Разлог се приготвя "повойница“, когато направи сам първите си малки стъпчици- изпича се сладка пита, намазана с мед, младите невести пристъпват прага на новия си дом с хляб под мишниците. Хлябът е ритуална храна във всички християнски празници: Бъдни вечер, Коледа, Великден, именни дни и др. За неговото приготвяне се пресява три пъти брашното и се добавя квас- шепа живот, която дава пълнота и вкус. Замесването на хляба и неговото бухване изисква внимание, време и топлина. Следва изпичане в нагорещена пещ. И тук си има тънкости- когато пепелта от дървата побелее, достигната е необходимата температура.

Прясно изпечения, топъл и ароматен хляб често е наричан "душица“. Той се оставя за миг да почива след пещта, за да "обиколи“ питката нивите.

От съкровищницата на народните приказки си припомняме за "Житното зърно“, с която бабите залъгвали нетърпеливите деца, докато хлябът позастине. Това е приказка за дългия път на житното зрънце до трапезата, за радостите и тегоби, за мелницата на живота.

В Разлог се пазят и обичат традициите на хляба. Познати са различни варианти на пити: като "слънце“, "пита на борми“, сватбена пита, завита на плитка с пиленца и др. За Бъдни вечер и за Гергьовден се прави "боговица“, за Великден- сладки, богато декорирани и поръсени със семена за плодородие козунаци. Обичани и правени във всяка фамилия са още фудулите, пухкави и надути пити с масло, гарнирани със сирене, както и любимата за закуска шупла.

За виното

Отново за традициите- хлябът и виното са ритуално свързани. Може би защото и двете с пот на челото се създават и защото съчетават земното с божественото. В Разлога отлежават добре червените мелнишки вина. Те отлично акомпанират на пастирската кухня, на скарата и мезетата: суджук, кървавица, бабичка; на капамата и чомлека.

"-Дядо попе, какво да ти сложа- вино или ракия?

-…и бира, чедо!“

Често се смеем на тази реплика, но бирата е част от живота. Историята става пристрастна и интересна, когато сътвориш собствено занаятчийско пиво. Питате се възможно ли е това в Разлога? Отговорът е категорично да.

Бира Калугерица е игривозлатна на цвят, а леката мътност пречупва приятно слънчевите лъчи през чашата. Има фина газировка и бяла пяна. Вкусът на малца придава на тялото закръгленост и се асоциира с мекотата на пресен пълнозърнест хляб. Ароматът на хмел е благороден и се дължи на сорта Hallertauer.

Това е бира с класически баланс във вкусовете и ароматите, букет от полски билки с пръст и разчупена, полуузряла слънчогледова пита. Традиционна Lager бирена мая дава живот и настроение на безкомпромисните суровини в бирата. Отлежала при ниски температури, при наливане в чашата тя разкрива с нетърпение своя потенциал и сила, контролирани 21 дена по време на периода на зреене.

Съвременната гурме кухня

Старите разложки ястия са трудоемки, приготвят се в глинени съдове, изискват време и са предназначени за голяма фамилия. В съвременния си вариант те имат интересни и вкусни интерпретации. Много известният "кулест“ кафяв боб, задължително се приготвя с леко пекната сланинка, но в специално саханче за индивидуално сервиране. Телешкият или свински джолан с препечен и сладък карамелен вкус, цели картофи и зеленчуци е фаворит на масата. Следват го ребърцата с медена горчица и различните стекове с ароматни билки.

"От всички разновидности на италианската пица, най-много обичам българската“- често се чува тази реплика, защото да имаш пещ и да не правиш пица е кулинарно престъпление. Затова в най-добрите места в Разлога, където се предлага пресен хляб, всъщност има и пица, и прясна паста. Родството ни с италианците е древно и някак бързо българинът усвоява италианските умения и вкус в гурме кухнята.

Всъщност превъзходната храна, е прясно приготвената храна.

България е земен рай. Климатът и плодородните почви са подходящи за отглеждането на плодове и зеленчуци. Фермерството в Югозапада се възражда с мощната сила на туристическата индустрия. Предимство на региона е факта, че както в къщите за гости, така и в многозвездните хотели, храната е от близка ферма, от собствено стопанство или от двора на комшията.

Разлог е известен с качествените си млечни продукти

Ще познаете прясното масло по светлия цвят и неустоим аромат. Често местните хора го претопяват на ниска температура, тогава маслото става златисто с препечен белтък и сладък вкус. В такова масло са най-вкусните пържени яйца или палачинки.

Сутрешната закуска не може без кисело мляко с каймак или свежо, директно от фермата прясно мляко. Към него се добавя диетичната извара, сирена и кашкавали.

Във всеки хранителен магазин в Разлог и Банско ще намерите продукти на местните фермери. Такива магазини има и в най-добрите хотели.

Десерт- задължително!

Имаш мляко, сметана, домашни яйца- това е основата на всеки сладкиш. Икономически изгодна и щадяща природата е всяка домашна рецепта. Добрата храна е здравословна мисия. В балансираното хранене десертът има своето място, когато е с натурални продукти, без консерванти, оцветители и заместители. Бъдете сигурни, че в местата за хранене в Разлога крем карамелът, брюлето и сладкишите не са се получили от разтворимо прахче. Обяснението е просто- има достатъчно производители на млечни продукти и яйца, а всяка уважаваща себе си домакиня сама забърква пандишпановото тесто.

И разбира се –сладолед! Няма нищо трудно в неговото производство: разбъркваш пресни яйца, добавяш захар и мляко, разтопяваш шоколад или блендираш зрели и сочни плодове, замразяваш и в горещия летен ден се наслаждаваш. Къде?! В КАТАРИНО СПА ХОТЕЛ в дестинацията Банско и Разлог!

Очакваме Ви за незабравима и вкусна планинска ваканция!
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: