Разделят матурата на модули от догодина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:44 / 20.05.2016
2765
От следващата учебна година матурите да бъдат разделени на модули. Такова нововъведение ще се опита да направи МОН от следващата учебна година, обясни вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Според нея това е най-чистият начин за провеждането на зрелостните изпити. 

"Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш", обясни тя. 

За поредна година телевизионни репортери показаха как могат да си купят верните отговори за матурата по български език и литература, която се проведе в сряда.

"Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла", обяви още Кунева . 

Тя коментира, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор. "Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за "Гераците"", посочи тя. 

И двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10-10. 30 ч", поясни Кунева. 

Тя добави, че един добър ученик може да реши теста за 30 минути. 

"Още 30 или 40 минути трябват за "Гераците". За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9.00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати", обясни министърът.

Меглена Кунева изтъкна обаче, че министерството е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението.

Тя коментира, че мерките за сигурност са дали резултат, допълнителни мобилни телефони са били прибрани още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция. 

"Аз ще водя тази битка неуморно, защото съм много окуражена от това, че ние осигурихме честна среда за знаещите и честно окуражаване за тези, които искат да се представят добре", посочи Кунева. 

Тя добави, че не е реалистично всички технически мерки за сигурност да са обявени докрай.

Министър Кунева обясни, че мерките остават и за втория зрелостен изпит утре. "Всички честни млади хора трябва да бъдат сигурни, че аз съм на тяхна страна", заяви министърът.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)

Още по темата (42):
30.08.2016 Изтеглиха Вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит
29.08.2016 Анулираха работата на зрелостник в Пловдив заради мобилна техника
24.08.2016 5275 на матура по БЕЛ, близо 7 000 желаят да се явят на втория задължителен зрелостен изпит
22.08.2016 Кунева подписа заповедите за ваканциите и датите за матурите
20.07.2016 Шест пловдивски училища попаднаха сред стоте най-добри в страната
04.07.2016 111 седмокласници в Пловдив аут от класирането за гимназиите
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).