ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Разчитаме на балнео и СПА туризма да ни превърнат в целогодишна дестинация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 27.09.2017Коментари (0)2244
©
Министерството на туризма залага на балнео и СПА туризма, за да реализираме потенциала на страната като туристическа дестинация за четири сезона. Разработваме балнео- и СПА дестинации за територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със създадените вече осем културно-исторически дестинации. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя поздрави участниците във форума от името на министъра на туризма Николина Ангелова.

Богатството, с което страната ни разполага за СПА, балнео и уелнес туризъм, трябва да бъде използвано още по-ефективно, защото е известно, че немалка част от природните запаси не се усвояват пълноценно и тук инициативността на местната власт и регионалният бизнес е особено важна, коментира знам.-министърът. Тя посочи още, че Министерството на туризма работи последователно за устойчивото развитие на СПА туризма, който е сред водещите фокуси в маркетинговата и рекламната политика за специализираните видове туризъм.

Тя припомни, че миналата година влезе в сила първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център" към Закона за туризма, която бе сред основните приоритети за туристическата администрация. С нормативния акт за първи път се въведоха минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези центрове.

Със създаването на документа ние стимулираме преди всичко качеството на тези специализирани услуги и защитаваме правата на потребителите, заяви зам.-министър Георгиева. По думите й в момента тече процес на сертифициране на специализираните центрове, като сертифициращ орган е министърът на туризма. До момента са сертифицирани общо 48 такива обекта - 12 балнео, 34 СПА и 2 уелнес центъра, вписани в Националния туристически регистър. В момента се провежда процедура за сертифициране на още 11 места за настаняване, има подадени и 7 нови заявления, които предстои да бъдат обсъдени. Така всеки потребител може да провери онлайн дали центърът - самостоятелен или прилежащ към хотел, който иска да посети, е сертифициран и отговаря на изискванията на наредбата.

Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението "СПА" вече имат само отговарящите на критериите на наредбата обекти, обясни зам.-министърът. И уточни, че онези от тях, които се рекламират като "СПА", но не покриват изискванията, подлежат на санкциониране. По думите на зам.-министъра няма сериозни злоупотреби относно СПА изискванията от страна на местата за настаняване, а жалбите за качеството на услугата в сертифицирани центрове са единични. Убедени сме, че тази политика ще повиши конкурентостта в сектора и ще помогне да се откроят тези представители на бранша, които влагат огромни инвестиции и иновации за развитието му, заяви зам-министър Георгиева. И допълни, че това стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезоните, за разкриване на нови работни места и привличане на по-висок клас туристи.

България може да бъде рехабилитационният център на Европа, каза Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. И уточни, че в момента пречка за това е, че няма синхронизация на здравното законодателство. Надявам се заедно с Министерството на туризма да отидем при здравния министър, за да бъде променено това, посочи още той. Зам.-министър Георгиева посочи, че се обмислят промени в Закона на туризма, с които да се направи препратка към изменения на други нормативни актова, например в здравеопазването, за да се улесни предлагането на СПА услуги, финансирани чрез Националната здравноосигурителна каса и подобните европейски структури.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: