Рангел Бизюрев арестуван в Нидерландия, но пуснат заради дефект в закон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
10:08 / 03.10.2023
18621
Издирваният за убийството на Митко от Цалапица е бил задържан в Нидерландия през септември, но е освободен. Причината е, че европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата, но не може да бъде обжалвана в съда, както реши наскоро Съдът на Европейския съюз, предава “24 часа".

Рангел Бизюрев е пуснат на свобода след по-малко от 72 часа, през които е станало ясно, че няма как да бъде поискано постоянното му задържане и екстрадиция. Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не подлежи на обжалване в съда. Проблемът е известен на народните представители и дори обсъждан в предишни парламенти, но времето не стигна да поправят пропуска. За да има синхрон с правото на ЕС, трябва да се изменят НПК и Законът за европейската заповед за арест.

Рангел Бизюрев е задочно обвинен за убийството на Димитър Малинов още от юли. Оттогава е и европейската му заповед за арест. Знаеше се, че е заминал за Германия, но не и движението му след пристигането в страната. Като негови помагачи бяха задържани близнаците Борислав и Валентин Динкови. Те вече са предадени на съд за това, че на 20 срещу 21 юли в Цалапица са помогнали на Бизюрев да скрие трупа.

Според прокуратурата двамата са осигурили кола и са укрили тялото на жестоко пребития младеж. Близнаците обаче не знаели за намерението на Рангел да убие Димитър и затова не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.

Виж коментарите (7)

Още по темата (174):
27.04.2024 Чичото на убития Митко: Нищо няма да ни пречупи, в противен случай -
куршуми!
18.04.2024 Отмениха заповед на директора на ОД МВР Пловдив
04.04.2024 Майката на убития Митко от Цалапица публикува скандални чатове: Страхът не е оправдание за мълчание!
27.03.2024 Почина бащата на убития Митко от Цалапица
26.03.2024 Ваня Вълчева: Рангел трябва да изгние в затвора
26.03.2024 С викове "Убийци" бяха посрещнати в съда близнаците от Цалапица
Още новини от Национални новини:
Днес имен ден празнуват всички с имената, които даряват живот
Облачно време, валежи и жълт код за силен вятър край морето
България официално е в предизборна кампания
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).