Първолаците влизат в час със стария буквар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:44 / 07.04.2016
6792
Първият звънец за първокласниците наесен ще бие със стария буквар. Така българските ученици ще учат на старите учебници, но по нови учебни програми през учебната 2016-2017г. 

Нов ще бъде единствено учебникът по история за 5-ти клас, който се очаква да стане готов в края на септември. Това стана ясно вчера на среща на шефовете на издателства с вицепремиера и образователния министър Меглена Кунева и нейния заместник Диян Стаматов. 

Те подписаха споразумение, с което донякъде се решава проблемът с учебниците за I и V клас. С подписите си издателите се ангажират да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд, както и да внесат проектите на учебници по "История и цивилизации" за V клас до 9 юни 2016 г. 

Така ще има достатъчно време да се изготви изцяло ново помагало. В момента петокласниците учат родна история, а според новите програми следващият випуск трябва да изучава античност. Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевки обеща, че децата ще имат нов учебник най-късно до края на септември.

По останалите предмети за учебната 2016/2017 ще се учи по старите учебници. Всяко дете ще има на чина си буквар на 15 септември, категорична беше министър Кунева. Според нея учителите щели да се справят с различията в математиката за първи клас защото новото било само смятането по десетици.

"Досега не съм се оправдавала никога с предшествениците си, нямам намерение да го правя и сега. Ситуацията е ясна, заповедта на предишния министър е издадена на 8 януари, седеммесечният срок по закон изтича на 9 август, дотогава издателите могат да внасят проекти. 

Опитвахме се да съкратим ден по ден, час по час, това е максималното, което можем да постигнем", обясни ситуацията Кунева. Тя съобщи, че министерството е провело тест групи с учители и пробни уроци с ученици, а изводът бил, че всички се справяли с новите програми и старите учебници.

 Родителите трябва да бъдат спокойни, че няма да допуснем хаос. За учителите са предвидени насоки, методически указания, както и обучения. "МОН има график за обучения през цялото лято. В близките месеци ще проведа срещи с над 3000 учители", каза още вицепремиерът.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).