Първолаци ще имат възможността да влизат в математическите гимназии

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:02 / 28.02.2012
1936
Математическите гимназии ще имат възможността да приемат деца от 1-ви клас, в случай че се пререгистрират като средни училища.

"Директорите, които позволят този прием, ще обучават учениците от 1-ви до 4-ти клас по общообразователните учебни програми, без да има засилено обучение по математика", коментира Павлин Петков, директор на математическата гимназия във Варна.

Новият просветен закон разделя училищата на средни и гимназии. Според него за гимназия се считат школата, които обучават деца от осми клас, а не от пети, както е при математическите гимназии. Затова се налага този тип училища да променят статута си от гимназия към средно училище.

Идеята срещна силна съпротива от страна на родители и преподаватели.

"Възможността да приемаме първолаци обаче не се приветства от учителите", съобщи Мариана Тодорова, директор на Столичната математическа гимназия (СМГ). Тя обясни, че дори да се сдобият с правото да приемат първолаци, не всички школа ще се възползват от него. Въпреки това обаче, в случай че математическите гимназии се преструктурират като средни училища, всеки родител ще има правото да поиска да запише детето си там.

"Това би създало неприятни ситуации, в които родителите ще искат децата им да учат в нашите училища от първи клас, а ние ще трябва да им отказваме", коментира Мариана Тодорова.

Затова гилдията на математическите преподаватели преговаря с просветното министерство да се въведе нов тип учебно заведение, наречено "смесено училище", което да обучава ученици от V до XII клас.

Един математик трябва да започне да развива таланта си точно в пети клас, в първи е рано, а в осми вече е прекалено късно, коментира Павлин Петков, директор на математическата гимназия във Варна.

Образователният министър Сергей Игнатов обеща облекчени условия за пререгистрация на гимназията като средно училище, така че учители и деца да не бъдат ощетени.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Някои вкусотии ни излизат доста солено, броим 30 лв. за пица
Силен порой и гръмотевична буря удариха центъра на столицата за м...
Промениха таксите за някои лични документи
Българин: Всичко отива за храна и сметки
Вадете чадърите утре, връхлитат ни дъждове
Първи подробности от прокуратурата, след като 36-годишна жена поч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).