Публикуваха черен списък на "димящите" заведения в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (67)
11:00 / 20.10.2013
25045
Сдружение "Зелени инициативи" подкрепя гражданските протести срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито. Ето какво казват от организацията:

Вярваме, че това е превантивна мярка, която ще запази здравето на българите и ще ги защити от излагане на риска от тютюнев дим.

При приемането на пълната забрана през 2012 г. приветствахме промяната, защото тя ни поставя сред развитите общества на европейската и световна карта. Отмяната на този закон, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика. Още повече, че социологическите проучвания показват, че повечето пушачи са срещу промяна на статуквото.

Държавата следва да бъде източник на сигурност и предвидимост за гражданите и бизнеса. Както винаги обаче и с всеки закон в нашето общество стои въпросът за неговото спазване и санкционирането на нарушителите, което е функция на държавността. Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията колкото факта, че във всеки град има "привилегировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезсмисля усилията за приемане на новите правила. Нарушаването на закона по този демонстративен начин е поредната причина гражданите да не вярват на институциите и все по-отчаяно да гледат към бъдещето. 

Сдружение "Зелени инициативи" призовава гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят черния писък на заведенията, където зако
АНКЕТА:
Трябва ли да се разреши пушенето в заведенията?

Да
Не

на за тютюнопушене никога не се е спазвал. Това може да стори всеки като ни изпрати имената на такива заведения в своя град на адрес z.iniciativi@gmail.com или на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/zeleniiniciativi 

Вярваме, че така ще провокираме бдителността на българските институции, които са отговорни за спазването на закона и ще покажем, че това е забрана, която обществото иска за себе си.


Черен списък на димящите заведения в Пловдив според "Зелени инициативи", който е направен само за една седмица:

1. Ресторант "Фемили" в точно до хотел "Санкт Петербург"
2. Дискотека "Билионер"
3. Ресторант "Джоана"

Виж коментарите (67)

Още по темата (137):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
17.01.2024 Разрешиха пушенето на закрито в заведения, но при едно условие
14.02.2022 РЗИ Пловдив глоби с 300 лева двама клиенти на заведение в "Западен"
29.07.2021 Собственик на известен ресторант в Пловдив сниман в деликатна ситуация, последва странно обяснение
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).