ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Производители алармират: Отровен мед заля пазара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:11 / 12.05.2019Коментари (0)3924
©
Последната партида мед на пазара не просто е със съмнително качество, а е направо отровна. Това разкриват производители, запознати с проблема. Според тях природният продукт е бъкан с отрови заради масовото третиране с хербициди на земеделските култури срещу плевели.

"Пчелите кацат върху напръсканите със силни химикали растения, а после пренасят отровата направо в кошера", обясняват най-елементарно специалистите, цитирани от в. "Уикенд". Така пчелите събират ГМО заедно с прашеца на такива растения. Отравянето на пчелите масово причинява т.нар. глифозат, който е вид хербицид, с който пръскат тревата. 

За жалост, няма как да познаете дали медът в буркана е качествен, или съдържа вредни вещества, предупреждават специалистите. Вредният продукт обаче нито на външен вид, нито на цвят и дори на вкус не показва дали съдържа вредни вещества. За да се разбере дали природният продукт е с добро качество и отговаря на критериите, трябва да мине през изследване.

Това може да се направи единствено при желание на производителя. В централната лаборатория към Агенцията за безопасност на храните се правят такива, но потърпевшите се налага да платят от собствения си джоб, за да се установи дали в медът е отровен с хербицид. Следят се общо около 10 показателя като вкус, цвят, полен, захароза, водно съдържание.

Тъй като изследванията са скъпи, а за всеки антибиотик се дава по 100 лв., повечето пчелари не си го позволяват и затова изследват меда си само когато е за износ, а за вътрешния пазар изобщо не си правят труда. Тъкмо това е причината пазарът да е наводнен с отровен мед. Стопаните са гневни, защото никой не ги е уведомявал, че се пръска с отрови, а според Наредбата за опазване на пчелите 3 дни преди третиране на земеделски площи трябва да бъдат известени и собствениците на кошери в близост, и кметовете на населеното място, дори и на съседните села.  

"И миналата, и тая година нямаме уведомителни писма за третиране на земеделски земи", оплакват се кметове на села с измрели пчели. За масов мор по пчелите от няколко седмици протестират пчелари от цялата страна. Те алармираха, че са отровени цели стопанства. Пчеларите настояваха държавата да се намеси, защото загиват хиляди кошери с отровени медоносни. "Тази пролет е истинска катастрофа. Измряха почти всичките ни пчели", оплакват се масово производителите на мед.

По закон хората, които употребяват продукти за растителна защита, са длъжни да уведомят отглеждащите пчели в същия район. Глобите за липса на информация са от 1800 до-2400 лв. за физическо лице и от 2400 до 3600 лв. за юридическо лице според Закона за растителна защита. В същото време БАБХ категорично отрича, че отравянето на пчелите може да е станало с ГМО, тъй като то не се отглежда в България. Забраната за подобно нарушение е 1 милион лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: