Прогноза: Очаква се половин България да бъде засегната от сериозни засушавания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:48 / 11.08.2022
7105
Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски заради сухото време това лято. Информацията е на хидролозите, според които по-малките реки на много места са почти пресъхнали в горните си течения. Според доклад на ООН се очаква половин България да бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години, предава БНТ.

Това лято е сравнително сухо, казват метеоролозите. Крайната преценка ще е ясна след като свършат летните месеци.

"В България подобно на голяма част от Централна и Западна Европа има сериозни индикации за суша. През изминалия юли в по-голямата част от страната валежите са били под средна норма за месеца, изчислена за последните 10 години.

Най-големи засушавания има в цялата Дунавска равнина, в по-голямата част от Горнотракийската низина и особено в централните части на Източна България.

През юли в тези райони валежите са били най-малко и са достигнали едва 20 на сто от валежната норма за месеца.", казва доц. Христо Червенков от секция "Климатология"- НИМХ.

Близо половината страни от Евросъюза страдат от суша, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, сочат данни на изследователския център на Европейската комисия.

А прогнозата на международните експерти е, че глобалното затопляне и измененията в климата през следващите години ще доведат до все по - интензивни и по-продължителни засушавания.

Според доклад на ООН през следващите години България ще е сред най-засегнатите от засушавания страни в света.

Ако се допусне влошаване на климата в по-дългосрочен план, експертите предупреждават, че сушата ще засегне повече хора отколкото която и да е пандемия. С други думи, тя ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според доклада заради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, тъй като в определени периоди търсенето на вода далеч ще надвишава предлагането.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).