ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Знеполски за пътя ни след изборите: Или ще бием по "неприятеля", или ще продължим демократично
Автор: Йоланда Пелова 19:14 / 03.04.2023Коментари (1)1830
© minaloto
"Намираме се пред някакъв важен момент, в който трябва да се вземе решение, трябва да се вземе решение как ще продължи политическият живот – дали политическият живот ще продължи като една битка за елиминиране на "неприятеля" и установяване на еднопартийно управление, или ще продължи по правилата на демокрацията, с диалог, с търсене на възможни компромиси, с взаимно зачитане на особености, интереси, съобразяване с всички участници в политическия процес", това каза в предаването " България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Ивайло Знеполски, министър на културата в правителството на Любен Беров и Ренета Инджова. Той коментира темата  какво да очакваме от очертаващият се шестпартиен парламент.

"Аз преди време попаднах в една компания на швейцарски политици и говорихме за политическите системи, и те ми казаха, че в Швейцария нито един закон не се приема, ако няма пълно единодушие в Народното събрание. Значи разговорите продължават до момента, в който се намери формула, която удовлетворява абсолютно всички. И аз ги попитах: все пак нали мнозинството е за това, за да прокарва някакви свои политики? И те ми отговориха: "Нашият опит е показал, че дори 10% от населението, представеното политически население да не е съгласно и да смята, че е несправедлив този закон, той ще бъде неефикасен, подронван, поставян под въпрос". Ето това е изкуството, голямото изкуство, което се шлайфа векове. Но ние трябва да направим първите стъпки", допълни проф.Знеполски.

"Аз самият лично много се надявах, че с идването на хора, които познават живота на Запада, които са получили много добро образование, млади са, амбициозни и т.н., ще се вдъхне малко европейски смисъл на нашия политически живот, но за съжаление, изглежда българската традиция, или по-скоро българският ген продължава да съществува и като попадне на родна почва, той се задейства, възпроизвежда се, дори даже по някакъв начин несъзнателно", каза той.

На въпроса каква би била цената, която българските политици ще платят, за да има правителство, проф. Знеполски отговори: "Не е нужно да казваме, че се плаща цена, трябва просто да се разбере какво е необходимо да се направи и да се убеди народът, електоралното тяло на съответните партии, че това е необходимо и това е добро за България".

"Социологически погледнато, ние си имаме едно стълкновение, което не е само политическо, не е ляво-дясно, не е дори и индивидуално съперничество и омраза, а сблъсък на две култури. Едната култура е по-традиционна, свързана е с родната почва по някакъв начин, малко консервативна, по-бавна. Знаете го българския селянин – той иска да построи голяма къща, да направи нещо, бавно, за поколенията, няма голям хоризонт. И от друга страна имаме една модерна култура, която е да кажем интернет културата, дигиталната култура. И виждаме, че има едно разцепление от почти по равно 50:50. Трябва да намерим решение на този проблем, трябва да видим как тези две култури могат да си съдействат", каза още бившият министър на културата.


Още по темата: общо новини по темата: 816
17.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
В тези отношения има едно основно отношение! Зачитането на конституционните права на всеки един Български гражданин! В този смисъл е излишно да говорим за всякаква политика! След като политиците по един или друг начин са разпродали държавата на разни кръгове които са прокарали своята частна политика във структурата на Държавната власт! И понятията Закон, Законност, Конституция и про Конституционност изобщо се игнорират от тези Държавни структури! Къде е Прокуратурата? И къде е съда? Аз лично не ги виждам! Така че този господин нека малко да позабрави приказките които е изрекъл по-горе! И да си помисли какво точно трябва да каже!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: