ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Румен Гечев: Разтрогването на концесията на "Росенец" ще струва на България стотици милиони
Автор: ИА Фокус 15:00 / 23.07.2023Коментари (3)1572
©
"БСП се обяви против прекратяването на концесията на "Росенец“, защото това противоречи на интересите на България. Нищо не се връща на държавата, защото преди да се върне нещо от приватизационен или концесионен договор, трябва да се спазва международното право и правото на Република България – навсякъде по света, когато се подпише концесионен договор, той трябва да се изпълнява. Разтрогването на концесионен договор ще струва стотици милиони и загубата за България ще бъде много по-голяма, отколкото евентуалната печалба“. Това заяви народният представител от "БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Euronews Bulgaria.

Социалистът посочи още: "Първо, България ще понесе огромни загуби, а Българската социалистическа партия не иска да подкрепя процедури по загуби на България за стотици милиони. Второ, това поставя под въпрос самото нормално функциониране на рафинерията, тъй като пристанище "Росенец“ е дадено на концесия, но то има представители на българската "Гранична полиция“, на българските "Митници“, на българската НАП – както навсякъде по света, такива стратегически обекти се намират под прекия контрол на държавата“, обясни проф. Гечев и посочи, че обектът е под постоянно видеонаблюдение не само от страна на "Лукойл“, но и на българските служби и държавни институции.

Той коментира позицията на Делян Добрев по казуса: "Колегата знае нашите аргументи, но премълчава, защото това е в интерес на позицията на неговата партия ГЕРБ, която е юруш да слугуват на Вашингтон и на Брюксел, без значение колко милиарда струва на България“, каза социалистът.

Проф. Гечев припомни: "Концесията на "Росенец“ е сключена с правителството на Бойко Методиев Борисов. А господин Добрев не е ли депутат на ГЕРБ или бъркам? Те трябва да се срамуват, защото изведнъж излиза един депутат от ГЕРБ и говори – иска да се отнеме концесия, която той е гласувал с цялата група на ГЕРБ“, изрази възмущение социалистът.

Той категорично заяви: "Няма никакво искане на ЕК към България за това пристанище. България постигна дерогация, България и Унгария получиха изключения от санкциите на ЕС за доставки на петрол до 2025 г. По каква логика някой в България, освен някакъв пренатегач, който пази от затвора своите политически лидери, ще звъни на Брюксел да пита: "Извинете, Вие като сте ни дали дерогация на рафинерията, ние не може ли да затворим пристанището?“. Това противоречи на здравия разум. Това са натегачи, слугинаж, които не се интересуват от последиците за България, само и само да спасят шефовете си от затвор“, каза проф. Гечев.

И обобщи: "Това, което се предлага, първо, противоречи на интересите на България. Второ, е грубо нарушение на международното право. И трето, носи ни само неприятности – икономически, финансови и геополитически. И БСП застава на страната на България“, категоричен бе проф. Гечев и посочи, че социалистите няма да подкрепят това предложение, защото искат аршинът да бъде еднакъв, а подходът към концесиите да бъде към всички.

Той посочи, че има опасност за доставките и цените, при положение че се разтрогва договорът: "Не мога да гадая какво ще бъде поведението на ръководството на "Лукойл“, но това акционерно дружество най-вероятно ще предприеме ответни мерки. Едните мерки ще бъдат търсене на юридическа международна защита и вторите мерки могат да бъдат свиване на производството, а това ще има отражение към пазара в България, защото "Нефтохим“ осигурява 40% от петролните продукти на България. Спирането на работата на "Лукойл“ ще повлече тежки последици за България, защото там пряко и косвено са свързани десетки хиляди хора“, заяви проф. Гечев.

По отношение на управляващото мнозинство, социалистът заяви: "Вие знаете ли друга страна, където хора от списъците "Магнитски“ и други, стоят на първия ред на парламента? Това ли е промяната на България? Това ли чака народът вече 30 години? И сега тези хора тичат и ще се изпребият да слугуват на Вашингтон и на Брюксел за сметка на България, правят предложения, които противоречат на здравия разум: ЕК е направила дерогация на България, тези тичат и звънят по телефоните: "Не може ли да ни накажете още повече?“. Трябва да има някаква причина – и причината е, че не искат да влязат в затвора, а това е за сметка на българите“, каза народният представител от "БСП за България“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А ще ни вземат ли украинците апартаментите? Норвежците ще ни вземат ли децата?
0
 
 
Още една тъпа червена на мастия. Фалира държавата преди 27г.и има наглостта пак да дава акъли. Ти си се провалил бе боклук. Какви стотици милиони ,като без концесия те пак ще трябва да си плащат за да го ползват с годишна такса.
0
 
 
другаря румен ГЪЧЕВ - помним,изрод червен,едно - 1 доларче=на 3000 български лъвчета!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: