Проф. Ива Христова: Грипният сезон започна по-рано, имаме над 10 случая от грип А

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:46 / 16.12.2022
2083
Грип все по-често се изолира, всъщност сезонът започна по-рано и с все повече случаи.Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. "Освен трите случая на свински грип, имаме над 10 случая отново на грип А (H1N1) за който е характерно, че засяга най-вече малките деца до 4 г. и възрастните хора. Това е и тенденция за цяла Европа да започне по-рано сезонът, това е очаквано. Въпросът е как ще се развие оттук нататък грипният сезон, каква височина ще достигне грипната вълна, защото все пак сме още в началото. Очакваме пикът може би края на януари-февруари, постепенно затихване на вълната март или април“.

Симптомите на свинския грип не се отличават от обикновения, допълни Христова. "Скоростта на настъпване на симптомите също варира. За грипа е характерно, че бързо започва, т.е. за няколко часа здрав човек изведнъж става в доста тежко състояние. Чувства силна отпадналост, главоболие, болки в мускулите и разбира се температура. За да се определи какъв вид е грипът става с тестове“.

За предпазване са стандартните мерки, но за лечението има специфични противогрипни препарати, които трябва да се започват още в първите ден-два, обясни Христова. "Ваксините срещу коронавируса са специфични, насочени са само срещу коронавируса. Грипните ваксини също са силно специфични срещу грип и няма кръстосано предпазване.“

Никой не може да предскаже дали и кога ще има вълна от коронавирус, всичко зависи от мутациите на самия вирус, заяви Христова. "С времето се увеличава шансът да няма сериозни мутации. И тъй като такива от няколко месеца нямаме, твърде вероятно е да сме в една ситуация, в която ще има временни повишавания, но няма да сме свидетели на високите вълни с многото заболели от преди примерно 1 г.“

Габриела ГАНЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).