Преподавател: Отдавна трябваше България да направлява пътя на мигрантите

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
21:49 / 12.03.2024
3424
Отдавна трябваше България да направлява пътя на мигрантите, а не в момента да се сблъскват различни мнения и част от населението да остава с впечатление, че решения се вземат някъде на тъмно, че никой не им казва какво се случва. И всъщност, това е и един от основните проблеми - липсва комуникация между държавата и населението. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" главен асистент д-р Атанас Димитров от Катедра “Национална и регионална сигурност" в УНСС

Той подчерта, че само преди 2 години с негов колега от Катедрата са направили изследване в Харманли сред местното население: "Там хората се учудиха, че някой е дошъл най-накрая да ги попита какво им е мнението. Те се чувстват изключени. Самите хора казаха, че не са против мигрантите. Когато няма ясна информация от държавата, няма ясен контролиран поток на информация, това, което може да излезе от някой работещ в центъра, от някой, който чул нещо, ще си играем на развален телефон. Може да се получи всякакво изкривяване на информацията, което да доведе последствия, посредством социални мрежи, разбира се, до префасониране на проблема. Не казвам, че няма напрежение на местно ниво особено, но липсва държавата. Държавата е основен участник в тези процеси и трябва да има проактивна позиция, а не пасивна или реактивна, както често се случва".

По думите на Атанас Димитров има доста решения на тези въпроси, които все още стоят пред България: "Все още не е късно да поемем по някои от тези пътища с идеята, че ще търсим стратегическо разрешаване на проблема, което ще отнеме време.

Виж коментарите (0)

Още по темата (375):
25.04.2024 Задържаха 12 мигранти сред тях жени и деца
06.04.2024 Харманли на протест срещу бежанския лагер
05.04.2024 Шофьорът на камиона ковчег: Казаха ми да закопая умрелите, а другите да
пътуват
01.04.2024 Афганистанец и жена му българка са били пребити посред бял ден
31.03.2024 Протест "Вън мигрантите от България"
29.03.2024 Екшън на АМ "Тракия" до Пловдив
Още новини от Национални новини:
Важни съвети при гръмотевични бури
ТИР катастрофира на магистрала "Тракия"
Бащата на блъснатото момиче: 15-минути е стояла под колата, докат...
Зов за помощ: Кампания събира средства за малката Нати, за да жив...
Организация иска спешни мерки в детското здравеопазване
Ето какво ви чака през май според датата ви на раждане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).