ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Преходният период за агроекология и био: Какви са идеите за мерките?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 15:36 / 18.01.2021Коментари (0)568
©
На специално заседание между бранша и представители на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) бяха обсъдени мерките 10, 11, 12, 13 и 14 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които ще се прилагат в т.нар. преходен период 2020-2022 г., преди реалното започване на работата на Общата селскостопанска политика (ОСП) през новия програмен период. 

Решено: Биоангажиментът ще е с продължителност до 2 години

“Ще се дава възможност за поемане на краткосрочни едногодишни или двугодишни ангажименти по агроекологичните мерки 10 и 11”, разказа за Агри.БГ след срещата Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Той обясни, че едно от предложенията на аграрното министерство, заложени по мярка 10, е за създаване и поддържане на буферни ивици с медоносна тревна растителност. 

“Ние предлагаме да не е само тревна, но и храстовидна или дървесна растителност. Защото специално и в биологичното производство, гледаме нашите буферни зони да са дълготрайни. Буферните зона могат да бъдат и от арония, акация и др. Медоносни растения, като пак ще се осигурява храна на пчелите”, посочи Петков.

По думите му друго предложение е затревените площи в междуредията да бъдат с изкуствени тревни смески, в които има и азот-фиксиращи растения, за да може да се усвоява и задържа въглеродният диоксид в почвата. 

Първо трябва да се изясни кои ще имат право да кандидатстват и кой - не. Това каза от своя страна Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз, която също е присъствала на заседанието. 

Според нея важен момент е, че се залага да има представена фактура за купени тревни смески. “Но при положение, че ние в един цял програмен период прилагахме затревяване на междуредието, голяма част от градините са на практика затревени. Т.е. тези, които кандидатстват с нов ангажимент нека представят такава фактура, но другите - не. Освен това затревяването ни е предимно с азот-фиксиращи култури и не е необходимо хората да разорават готови затревени площи, за да отговарят на условията”, посочи Търпанова. 

По направление "Контрол на почвената ерозия" е включено изискване чрез затревяване на междуредията на лозята и трайните насаждения земеделският стопанин да прилага поддържане на нисък тревостой на междуредовото затревяване и вътрешноредово окопаване на насажденията. 

“Голяма част от нашите производители са с капковото напояване, което е по реда и на практика те работят с косачки и мулчери, които са дискови и окосяват над капковия маркуч. Много е трудно тези маркучи да се вдигат и да се окопава. Затова ние сме против. Така или иначе се поддържа ниска тревата, не е нужно да трябва хората да купуват техника и да правят такъв голям разход за окопаване на вътрередовото пространство”, обърна внимание Търпанова. 

Това са предложения, които ще носят временен характер. Очаква се обсъдените наредби да бъдат публикувани за обществено обсъждане. 

Разговорът върху дългосрочните мерки, които ще се прилагат след 2023-а г., е насрочен за 20 януари, по време на деветото заседание на Тематичната работна група. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: