Предвиждат таван за възрастта на осиновителите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:34 / 27.07.2011
3056
Таван за възрастта на осиновителите предвижда да въведе правосъдното министерство. Според зам.- министър Даниела Машева ограничението ще бъде записано в новия Закон за детето, който в момента усилено се работи. Текстовете за осиновяванията ще бъдат извадени от Семейния кодекс и ще намерят място там.

Предложението на юристите е разликата във възрастта на кандидат-родителя и детето да не надхвърля 45 г. Това означава, че ако двойките осиновят по-голямо дете, те самите също ще може да са малко по-възрастни. Границата ще е динамична, а не закована и ще зависи от годините на самото хлапе. Според Даниела Машева подобни ограничения има в редица страни, като например Италия и Холандия. В Швеция за осиновяване могат да кандидатстват само до навършени 42 г. В съседна Гърция лимитът пък е 60 г.

В регистъра за международни осиновявания има и мераклии над 70 години, като част от тях са се възползвали от особеностите на своето национално законодателство и са получили съответното разрешение. Целта е да намерим семейство и близки за детето, сред които то да израсне, а не да изпълним желанието на кандидатите, коментира зам.-министърката. Според Цветелина Василева, шеф на Регионалната дирекция за социално подпомагане в София, и у нас има осиновители до 74 г. Най-често обаче средната им възраст се колебае от 40 до 55 г.

Такава е обичайната възраст и на самотните жени, които искат да гледат изоставени деца. Василева също подкрепя възрастовото ограничение, защото ще е в интерес на детето.

След последните промени в Семейния кодекс процедурата по осиновяванията се ускори значително и само през миналата година в страната са намерили своето ново семейство над 900 деца, а в чужбина- 246. Последното наистина е впечатляващо, ако се погледнат данните на 708-те деца, вписани в международния регистър. Те всички са получили по три отказа от българи и повечето имат сериозни заболявания. Част от тях са с олигофрения, със синдром на Даун, забавено умствено развитие и с различни физиологични увреждания. Има и здрави ромчета, които българите също не искат. В регистъра е описано, че някои от майките са с тежка обремененост, сифилистички и какво ли още не. Само от София след поредните откази за международно осиновяване са предложени 70 деца, 3 от които са от наркозависими майки. Въпреки тежкото състояние на децата броят на отказите от чужденци също намалява от 34% през 2008 г. на 24% през миналата година. Това показва, че вече по-добре успяваме да се съобразим и да отговорим на изискванията на бъдещите родители, коментира зам.-министър Машева. От януари досега са предложени още 235 деца, като на 165 документите вече са напълно обработени.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...
Арестуваха шофьора, блъснал друг водач на главен път
Измамите, за които да внимаваме при плащане онлайн
Повече от 40 минути реанимирали 5-годишното дете
Черно море е застрашено заради проект?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).