Предвиждат нова голяма бежанска вълна след кризата с коронавируса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:48 / 08.05.2020
3621
Нова вълна от мигранти на гръцко-турската граница по река Еврос (Марица) очаква европейската гранична служба Фронтекс в скоро време, когато Турция вдигне ограниченията, свързани с коронавируса. Това пише германският вестник "Велт", цитиран от електронното издание на гръцкия "Та неа" и БТА.

Прогнозата се съдържа във вътрешен поверителен доклад на ситуационния център на Фронтекс, изготвен на 5 май, т.е. няколко дни след сериозен инцидент със стрелба от турска страна срещу германски служители на Фронтекс в района на Еврос.

В текста на доклада, публикуван от "Велт", се казва:

"Турция: Ограниченията заради COVID-19 бяха постепенно вдигнати в повечето окръзи, които граничат с Егейско море, но все още не са вдигнати в окръзите Чанаккале (на Дарданелите), Истанбул и Измир. Когато бъде възстановена свободата на движение в тези райони, можем да очакваме масово придвижване на мигранти в посока на гръцко-турската граница".

В доклада на Фронтекс се казва още, че са изпратени допълнително 262 полицаи от други райони на Гърция към Еврос. Предупреждава се, че "предвиденото изпращане на още 400 полицаи в района на Еврос, обявено от гръцките власти в началото на 2020 г., е отложено заради кризата с коронавируса."

В публикацията се припомня масовото струпване на хиляди мигранти на границата с Гърция от турска страна в края на февруари и началото на март. Впоследствие обаче с началото на кризата с новия коронавирус Турция беше принудена да изтегли мигрантите обратно във вътрешността на страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).