Правосъдният министър: Изборът на Борислав Сарафов оставя съмнения

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:23 / 13.07.2023
811
"Изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на главен прокурор продължава да оставя съмнения. От самото начало не подкрепям това решение" заяви пред БНТ правосъдният министър Атанас Славов.

Относно отказа за назначение на съдия, разследващ главния прокурор, Славов коментира, че назначението е част от наказателния процес. Добави, че очаква решение да бъде взето на следващото заседание.

"Ако не се осъществи изборът, ще бъда принуден, под някаква форма, да оспоря това решение, по съдебен ред, защото това би било намеса във висящ процес", поясни Атанас Славов.

Според правосъдния министър липсата на взето решение може да доведе до съмнения в самия механизъм, затова е важно да се изпълняват законоустановените функции. Той добави, че назначението на съдия за разследващ прокурор не трябва да се обвързва с процедурата по разследване и нейното прекратяване. Обясни, че решение трябва да бъде взето възможно най-бързо.

"Самото назначение е временно. В момента, в който се извърши промяната в Конституцията, тогава ще се избере нов кандидат", обясни Славов.

По думите му ролята на правосъдния министър в процеса за съдебната реформа и промените в Конституцията е организационна.

"Моята работа е да поставя в Пленума на ВСС следните въпросите - натискът върху магистрати и злоупотребата с правомощия", каза още Атанас Славов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
18.10.2023 Изнесоха списък на подадените сигнали за разследване на престъпления, извършени от бившия главен прокурор или заместниците му
17.10.2023 Министърът на правосъдието: Най-рано на пролет ще бъде избран нов главен прокурор
19.07.2023 ВАС не разгледа жалбата на министър Славов срещу избора на Сарафов за главен прокурор
19.07.2023 ВСС освободи Ясен Тодоров от поста зам.-директор на НСлС
17.07.2023 Сарафов поиска отново отстраняването на Ясен Тодоров
13.07.2023 Сарафов издаде заповед за ускоряване на работата на прокуратурите
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Изследват морската вода
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Предлагат военно обучение за всички мъже под 50 години
Проф. Христова: Това насекомо не е опасно, но пренася тропически ...
Райските кътчета в Родопите с водопадите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).