Постигнато е споразумение по основните искания на стачкуващите миньори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:08 / 05.04.2017
2049
Постигнато е споразумение по основните въпроси, които поставиха стачкуващите миньори от мина "Оброчище". Това съобщи днес омбудсманът Мая Манолова, която се срещна с миньорите и присъства на преговорите за подписването на Колективен трудов договор.

Тя обясни, че е постигната уговорка за увеличение на работните заплати със 158 лева, на надбавката за прослужено време от 0.6 на 0.8 процента, заплащане на ваучери и за труд през почивните дни и други. Очаквам да бъдат нанесени последните корекции в Колективния трудов договор в мина "Оброчище", обясни омбудсманът.

"Договорихме се, че хората, които са били "репресирани" след стачката, да получат възможност да се върнат в квартирите си, каза още тя. Манолова допълни, че се е наложило два пъти да идва до мината, защото договорката заплатите и ваучерите да се пращат до последно число на месеца не е била изпълнена в петък.

Договореният Колективен трудов договор поставя на друго ниво отношенията между работниците и работодателя и се надявам да не се налага да идвам трети път до тук, заяви тя. 

Манолова посочи, че е водила разговори с министъра на енергетиката, написала е писмо и до премиера, за да им обърне внимание на процесите, които стават в мината. Омбудсманът каза още, че ще слезе при миньорите под земята, за да види какви са условията там.

Представители на Министерството на енергетиката допълниха, че явно концесионерът има някакви затруднения и частично не е заплащал концесионното възнаграждение. Частичното забавяне е за две години, за което министерството е завело съдебен иск през миналата седмица.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).