ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Поскъпват част от банковите услуги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:58 / 12.04.2024Коментари (2)3545
©
Банките в България отново повишават таксите по своите услуги, продължавайки с опитите да преместят хората от банковите клонове към мобилното банкиране. Така изглеждат новите промени в тарифите на част от финансовите институции в страната, които традиционно напролет актуализират плановете си.

Поскъпването на част от банковите услуги се случва на фона на рекордна финансова година за банките в България с регистрирана печалба за системата от 3.4 млрд. лв. Въпреки общественото негодувание срещу банковите такси, всъщност печалбата на институциите е натрупана основно от големите приходи от лихви. През миналата година нетният доход от лихви в системата е в размер на 4.8 млрд. лв. и е нараснал с близо 50% на годишна база. Приходите от такси и комисиони пък бяха около 1.5 млрд. лв., което представлява годишен ръст от само 3%.

За сравнение допреди няколко години, в ерата на нулевите лихви, банките залагаха повече на таксите и комисионите, като през 2020 г. например нетният приход от такси и комисиони бе "виновен“ за около 1/3 от печалбите на банките, а останалите – от приходите от лихви.

Как се променят тарифите

Повечето промени в тарифите на банките влизат в сила през април, май и юни. 

От 1 юни Банка ДСК вдига таксите по базовата платежна сметка при посещение на клон. Досега тя се откриваше в клон на банка срещу 2.14 лв., а сега услугата поскъпва до 3.09 лв. Вдигат се и другите такси по нея, като поддържане и обслужване на сметката с около 0.3 – 0.4 лв. Закриването на платежната сметка в офис на банката също поскъпва – до 4.11 лв. при положение, че досега това бе безплатно. Поскъпват и услугите по внасяне и теглене на пари от офис в банката. Изпращането на преводи също поскъпва.

Въпросното поскъпване на специалната базова платежна сметка не важи в случаите, когато по нея се изплащат само заплата, пенсия или социални помощи, което бе регламентирано от парламента миналата година, припомня economic.bg. Въпреки това в началото на тази година Асен Василев призна, че интересът към сметката, която задължително се предоставя от всички банки в страната, остава нисък.

Банка ДСК вдига и таксите си по своите дебитни и кредитни карти. Тегленето на пари в брой от кредитни карти поскъпва с около 0.1 лв. Услугите по дебитните карти също струват повече. Доставката на карта с куриер в България вече е с близо 1 лв. нагоре, както и преиздаването на карта при загуба например. Експресното издаване поскъпва с около 0.5 лв.

Обединена българска банка (ОББ) също прави промени в своята тарифа – от 9 април вноската на пари по ATM струва повече за почти всички видове дебитни карти. Досега тя бе безплатна, а от 9 април банката налага 0.3 лв. такса. Банката вдига и месечната цена за SMS известяване – от 0.6 лв. на 2 лв.

ОББ прави промени и в своите пакетни програми за бизнес клиенти. Банката спира да предлага настоящите пакети и мигрира към нови от 9 април.

Пощенска банка също вдига таксите си и от 10 май въвежда нова такава в размер на 2 лв. за касово обслужване в отворените клонове на банката през събота, неделя и празничните дни. Таксата се начислява в допълнение към цената на самата услуга. Банката въвежда и такса за плащане на местни данъци и такси в размер на 0.49 лв. от сметка през мобилното банкиране и през зоните за експресно банкиране. За сметка на това обаче от 1 април банката прави безплатно внасянето на суми в лева по сметките за граждани.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) пък въведе от 5 април промени при плащането на сметки за ток, вода и парно чрез услугата "Електронни битови сметки“ на ePay. За регистрация на тази услуга в офис се дължи такса от 15 лв., а промяна на регистрацията вече струва 10 лв. Месечната такса за обслужване е 2.50 лв.

Централна кооперативна банка (ЦКБ) пък от 22 май вдига таксата за теглене на при в брой от ATM в страните от Европейския съюз и тези извън него както за бизнес, така и за физически клиенти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.04.2024 г.
0
 
 
Ето за това кеш и само кеш , стига само пара да има !
Aнонимен
на 12.04.2024 г.
0
 
 
Не се спряхте, вашата м***
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: