Популярен пловдивски шеф: Подигравка! 80% от ястията нямаха вкус, жал ме е!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:52 / 24.04.2023
22078
"Отмина националното състезание за млад готвач на България! Мислех да кажа няколко захаросани приказки и благодарности, но не, ще бъда болезнено критичен!

Журирахме едни деца, които никога не са готвили гулаш, чушки с ориз и мусака, но пък някой ги е научил да сферифицират с алгинат и лактат, да правят перли с агар-агар и да сгъстяват с гел крем и гел бургер. 80% от ястията нямаха вкус и елементарно осоляване, но пък визия да видиш... Или както пееше Спенс - "един блестящ триумф на външността над същността".

Журирахме едни деца, изцяло инструктирани от учители и готвачи, но почти липсваше техният детски, все още, усет за кулинарията и основни познания в готвенето. Те няма как и да го имат. Защото нямат основата, но пък някой ги е нахъсал да печелят за състезания. Да се мерят един с друг, а всъщност готвачите и учителите си мерят еготата, който по-добре е подготвил своят питомец...

Няма да бъда захаросан с думите си, а ще кажа това, което искрено мисля.

Ние от бранша - кулинарите, хотелиерите и ресторантьорите инвестираме време, лични средства и търпение да създаваме нови кадри, а политическото лице открива форума с "добрата новина", че вече имат сключен договор и ще пращат младите кадри на работа извън страната. За нас хора от Индия, Пакистан и Бангладеш, а нашите кадри - по света... Това е подигравка с хората, които инвестираме всичко възможно със собствени средства и сили да създадем млади кадри.

Нима тук няма достатъчно добри обучителите, обекти и шеф готвачи, които да подготвим и създадем условия за развитие на младите? Или просто политиката следва методично този ред за унищожаване на бранша ни... Строим хотели и ресторанти за милиони, но кадрите ги подготвяме за навън. И не ми излизайте с приказките, че като се обучат и ще се приберат, над 25 години в бранша, виждам реалността!

А тези методи с които се възпитават сегашните готвачи, ни един няма търпението и постоянството да върви по мъчния път но истински, в кулинарията. Всеки иска само да плейтва, да бъде инстаграм звезда, инфлуенсър, подкастър, фриленсър, ютубър или тиктокър...

Отворете си очите, тази система създава едни лесно чупливи младежи с крехка мотивация и липса на търпение. Мислим си, че създаваме професионалисти, а всъщност си храним егото, че вършим нещо стойностно. Жал ме е за тези младежи и нашият бранш, защото си мислят, че работата и истинския живот е като телевизионните предавания за готварство, а каква драма ще бъде за тях и работодателите в идните години.

Едни крехки младежи с напомпано его, стъпило върху два медала и три сертификата, ще хранят всички ни... Така както и онлайн докторите ще ни лекуват, онлайн строителите ще създават сигурни сгради и онлайн учители ще учат бъдещите поколения.

Благодаря единствено на моите колеги - отдадените готвачи, с които безплатно и безрезервно подпомагаме кулинарните събития в цяла България и извън нея. Благодаря и на няколкото учителя и директора, които наистина съвестно и самоотвержено подготвят кадри и младежи за истинския живот. Благодаря и на единиците отдадени предприемачи и бизнеси, които никога не забравиха, че само инвестирането и създаването на истински условия и кадри, има някакво значение. Всичко останало е прах в очите и сладки приказки за деца! До нови срещи в реалността!"

Това написа в социалната мрежа Фейсбук популярният пловдивски кулинар шеф Росен Чакъров.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).