ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Почитаме светец, покровител на Варна
Автор: Пламена Николова 09:12 / 25.06.2019Коментари (0)3014
©
Православната църква почита днес паметта на свети Прокопий Варненски. По този повод от 9:30 ч. ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" - Варна.

Приканват се всички благочестиви християни, жители и гости на град Варна да вземат участие в празничната богослужба, съобщават от Митрополията в морската столица. 

Свети Прокопий Варненски е български православен мъченик за Христовата вяра. Покровител на град Варна, където се строи православен храм, посветен на него.

Когато Прокопий бил на 12 години, заедно с неговия баща – беден селянин, пътували от родното село за Варна. Минали през гората и пред коня пробягал един глиган, който изплашил животното. Но след малко се чул кучешки лай и пътниците видели група турци, които отивали на лов. Когато ги наближили, двама слезли от кончето и се поклонили.Турците отминали, а малкият Прокопий запитал баща си:

- Татко, човек се плаши от див звяр, но защо трябва да се страхува от човек като него?

- Чедо, я виж как слънцето грее еднакво за господар и за роб, за богат и беден. И птичките пеят за всички, но някои хора забравят Бога и стават лоши. А всички сме равни Него – отговорил бащата.

- Аз много обичам да мисля за добрия и спаревдлив Бог – побързал да каже Прокопий. Повдигнал очи и добавил: – Татко, аз искам да се науча да чета, за да зная повече за Неговите добрини към хората.

- Добро е желанието ти, синко, но в селото ни няма ни училище, ни църква. В града се учат богатите, но само на гръцки език.

С такива мисли стигнали във Варна. Още като спрели на пазара, видели един монах. Добрият селянин хванал за ръка детето си и се отправили към монаха да ги благослови. Заговорили и монахът обяснил, че е от Зографски манастир в Света гора. Като разказал каква голяма църква има там и как монасите четат, пеят и се молят на роден български език, Прокопий се просълзил от радост. Пожелал да отиде с монаха. Бащата се натъжил за предстоящата раздяла, но не го спрял.

Малкият Прокопий тръгнал с монаха както бил бос и със закърпена антерийка. На Атон бил настанен в един малък скит край манастира. Hе след дълго Прокопий изпаднал в немощ. Тъгувал за родното място, за близките и приятелите. Не издържал и напуснал Света Гора. Но не се завърнал в България, а заминал за Цариград, а оттам в Мала Азия (град Смирна).

Там започнал да размишлява върху своята постъпка и изпаднал в отчаяние. Нямало кой да го подкрепи, защото с никого не споделил тревогата си. Така паднал в най-големия грях – приел мохамеданството.

Още на другия ден след обрязването отрезнял, осъзнал какво е сторил и съвестта започнала да го измъчва. Нямал покой ни ден, ни нощ. Тогава потърсил духовник и в изповед разкрил своя грях. Разкаял се от цяло сърце, но пак не му олеквало. Тогава решил да умре за Христа. Започнал да пости и горещо да се моли. Заедно с духовника прочели молитви пред Cвета Богородица, измолили нейната закрила и Прокопий тръгнал.

На 15-я ден от отричането той се явил в турското съдилище. Хвърлил чалмата и заявил, че е християнин. Започнали да го заплашват, но той не се трогнал. Предлагали му богатства и почести, отново не го склонили. Единственото нещо, за което жадувал, било да умре за Иисус Христос.

Осъдили го на смърт. Мъжеството му смутило турците. Когато дошло време да бъде обезглавен, никой от турците не се осмелявал. Намерили едни престъпник, който го убил. Tова станало на 25 юни 1810 г.

Кръвта от мъченическата смърт на преп. монах Прокопий измила сторения от него грях. Подвигът му е описан, за да напомня на хората колко е страшно човек да се отрече от Христос и как се изкупува този грях.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: