Починалата 21-годишна родилка имала болки в кръста и бъбреците, казвали й, че се преструва

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:20 / 30.08.2022
32742
ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за трагедията с починалата 21-годишна родилка. Това мнение изрази пред Нова телевизия д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски", Горна Оряховица.

Младата жена почина след планирано секцио. Денислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио.

Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

"Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август", обясни Кристиан, приятел на починалата Денислава и баща на бебето й.

"Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва", разказа Кристиан.

"Казвали са й да изчака, че ще й сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да й слагат каквото и да е. Два дни подред й поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се", заяви Елена Стоянова, майка на починалата.

На следващия ден Денислава й се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче й звъни да й каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.

Малко след това звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

"Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения по информация от колегите. Около 1 час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно. Веднага започват реанимационни мероприятия", обясни д-р Иванов.

Транспортирането от болница в болница представлява риск, затова лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болницата във Велико Търново.

"След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание", казва д-р Иванов. Според него младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките.

Проверки в болницата все пак ще има.

Виж коментарите (3)

Още по темата (6):
13.09.2022 Прокуратурата ще проверява има ли лекарска грешка, довела до смъртта на родилката от Горна Оряховица
31.08.2022 Отново протест пред болницата, в която умря 21-годишна родилка
31.08.2022 Изписаха от болницата бебето на починалата родилка
31.08.2022 Близки на починалата родилка се събират на мълчалив протест
29.08.2022 Мъжът на починалата при секцио родилка: Върнаха ми я в ковчег
29.08.2022 Родилка на 21 години почина след секцио, бебето е с нормални показатели
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).