Почина човекът, който знаеше всички тайни на Тодор Живков

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
21:01 / 04.08.2016
8490
На 83-годишна възраст днес е починал д-р Борис Джибров, бивш шеф на Единния държавен протокол. 30 години той бе особено близо до Тодор Живков. През 1992 г. след посещението на д-р Желю Желев в САЩ Джибров доброволно се оттегля от службата. 

До последно различни ВИП персони, политици и хора от елита го търсят за консултации относно етикета.
Лекар, дипломат, професор, шеф на държавния ни протокол, в годините на демокрацията стана старши съветник в канцеларията на президента (1990-1991), президент на фирма САС от 1990 г., член на борда на директорите на паркхотел "Москва" (1990-1994), професор в УНСС от 1993 г.

Всеизвестно е, че д-р Джибров владее до съвършенство всички тънкости на сложното изкуство дипломация, но вродената изтънченост и доброто възпитание му пречат да бъде прям докрай от раз, когато пред очите му застанат зле облечени и държащи се просташки политици първо поколение.

Влизането на страната ни в ЕС бе повод във Външното министерство да бъде открит специален институт за обучение на дипломати и еврочиновници, в който преподавател стана и човекът-протокол. Уроците му не останаха напразни и основното ядро от политиците, несменяеми от две десетилетия насам, усвоиха доста.

Едно от последните си интервюта Борис Джибров дава за "Над 55". В него той разкрива тайни за работата си с Тодор Живков:

"Беше коректен, точен и дисциплиниран, но и много хитър. От всички големци той беше най-послушният. Не съм имал случай да му кажа нещо и да не го изпълни. Десет минути преди всяка среща идваше в изряден вид с думите: "Аз съм готов! Нещо да не е наред?". 

И естествено, че имаше - облеклото му. Живков дълго време се обличаше в едноредни сака. Панталоните му пък стигаха до над глезените. Въпреки всичките ми опити да променя вкуса му нищо не ставаше. Живков не възприемаше нито налагащата се нова модна линия и стил на обличане, нито пък сменяше личната си модистка и майстора шивач. 

При едно от посещенията на Леонид Брежнев у нас обаче високопоставеният гост хареса моя костюм. Хвана ме за ревера на сакото и ме попита строго: "Даваш ли секрета?". Отговорих му, че майсторът шивач е българинът Васил Манолов, а Брежнев помоли да му стане клиент. 

После това направи и съветският посланик в София. Прочулият се из висшите среди на властта майстор беше извикан за две седмици в Москва и уши костюми на важните хора от Кремъл".


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата
Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите
Автомобил се вряза в мантинелата на автомагистрала "Тракия"
Въвеждат се временни противоепидемични мерки
Важни съвети при гръмотевични бури


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).