ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Почина бивш диджей по морето и известен бизнесмен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 13.08.2021Коментари (0)44242
©
Първият милионер в Бургас след 1989 година – бизнесменът Емил Райков е починал на 70-годишна възраст, съобщи човек от бившето му обкръжение. За много от младите хора името му е непознато, но за по-големите той е едно от най-знаковите лица на прехода в града и за определен период от време – най-богатият мъж в Бургас.

По времето на соца Емил Райков не блести с кариера и високи постове, не е фигурира нито в партията, нито в държавата. Той си вади хляба като обикновен дисководещ по Черноморието, а през деня си допълва приходите с чейндж и дребни далавери.

След 10 ноември Райков открива първата видеотека в Бургас и бизнесът му бързо се разраства – открива заведения, става автомобилен дилър и т.н. През септември 1993 г. заедно с бившия контраразузнавач Оник Калустян основават небезизвестната Първа частна милиция, в която се включват бившите топполицаи от бургаското подразделение за борба с масовите безредици (БМБ) - Георги Николов - Мечката и Найден Милков.

Първият офис на охранителите се помещава в най-новото заведение на Райков  - "Европул" в центъра на Бургас. В началото на 1994 г. обаче  Райков напуска фирмата и създава първата частна ефирна телевизия в България - РЕНТ ТВ. Начинанието изисква огромни за времето си инвестиции и Емил Райков тегли кредит от Първа частна банка в размер на 600 000 долара и купува супермодерна техника.

На местните избори през октомври 1995 г. се кандидатира като независим общински съветник и успява да влезе в ОбС – Бургас, след като получава 8% от гласовете.

Проблемите започват в края на май 1997 г., когато полиция атакува фабриката му за цигари в Крайморие. При рутинна проверка автопатрул открива в микробус "Мерцедес" 20 мастербокса "Мелник“ и 30 мастербокса "Марлборо“ без документи за стоката. По-късно се оказва, че бандеролите на всички пакети "Мелник“ са с еднакви номера, а кутиите с "Марлборо“ са с бандероли за български цигари.

Във фабриката са открити и конфискувани около 40 000 пакета "Мелник“ и 10 000 кутии "Марлборо“. Собственикът "Тео Интернационал“ имал официално издаден лиценз, но само за производството на цигари ММ и Street, а ментетата "Мелник“ и "Марлборо“ са произвеждани от един и същи тютюн.

Според експертизата, само четирите машини за производство на цигари са на стойност около един милион долара.

Всъщност проверките на цеха започват две години по рано - през 25 март 1995 г., когато икономическа полиция и данъчни откриват тук пет тона тютюн в бали по 35 кг, най-различни консумативи, както и готови цигари. По онова време "Тео Интернационал“ все още няма лиценз за производство, а обяснението на Емил Райков е повече от логично: намерените бройки са опитни образци, произведени за придобиване на технологични навици и професионални умения. През 1995-1997 г. срещу фабриката са организирани общо седем полицейски акции, но всички са завършили без успех.

След разбиването на цигарения бизнес, финансовата мощ на Емил Райков запада и в началото на 1998 г. той изчезва с приятелката си в Дубай, оставяйки много дългове. Обявен е за национално издирване, но така и не е открит.

По непотвърдена информация е живял известно време и в Лос Анжелис. В България се връща тихомълком преди няколко години и се установява в София.

Когато през 2013 година Комисията по досиетата публикува списък с агентите на Държавна сигурност, стана ясно, че през 1985 година Емил Райкон е вербуван за секретен сътрудник с псевдоним агент Кънчев, пише "Флагман".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: