Загубите след прибирането на реколтата имат сериозни финансови последствия повсеместно, казва Лоренцо Конти, експерт и участник в проекта от стартъпа Crover Ltd.
Четири и половина милиарда души на година са изложени на въздействието на опасни микотоксини от зърнената плесен, които замърсяват 25% от световните хранителни запаси. Въглеродната следа от загубите по време на съхранението на зърно възлиза на 6% от световните емисии на парникови газове от хранителни отпадъци. Целта на нашата компания е да подобри системата на съхранение на зърното, помагайки да се повиши устойчивостта на веригата на доставки и по-широката глобална хранителна система, допълва Конти.
Патентованата технология, лежаща в основата на робота Crover, му позволява да „плува“ в насипни материали, каквото е зърното. При това устройството осъществява контрол върху състоянието на продукцията, не оставяйки нито едно зрънце непроверено.
В момента проби се взимат само от повърхността, тъй като процесът е опасен за хора. Новото устройство ще може автономно да взима проби от цялото хранилище без участието на оператори.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Слънчоглед: Спука ли се балонът?
Изграждат пристанище за зърно край Силистра
Земеделец: Пазарът на слънчоглед носи добри новини
Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.