Пловдивски четвъртокласници едни от най-добрите на външното оценяване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:20 / 04.06.2012
3222
Изключително високи резултати са постигнали четвъртокласниците на Националното външно оценяване (НВО), отчетоха от Образователното министерство.

Според министър Сергей Игнатов образованието на четвъртокласниците е изключително добро и отговаря на всички европейски изисквания. "Те са много креативни и резултатите са по-добри от следващите класове по отношение на уменията за извличане на информация и правенето на умозаключения", коментира той по време на пресконференция в ръководеното от него ведомство.

В Националното външно оценяване след 4 клас са се включили малко над 57 хиляди деца от близо 2 000 училища в страната.

Традиционно, най-добри са резултатите по предмета "Човекът и природата" със среден процент верни отговори - 80,2%. На второ място се нарежда "Човекът и обществото" със 72,7%, следван от "Български език и литература" - 72,65%. На последно място е "Математика" 70,9%. Отново по традиция, по-добри резултати са получили момичетата.

Като цяло тази година четвъртокласниците са се представили по-добре в сравнение с миналата година, но пък по-зле в сравнение с 2007 г., когато за пръв път се провежда НВО.

Зам.-образователният министър Милена Дамянова обясни, че няма драматични разлики между отделните региони. "Отличник" тук е Смолян, а най-слабо е представянето в Сливен. София-град получава сребърния медал, а на трето място по среден процент верни отговори се нарежда Благоевград.

Сред най-добре представителите се училища няма софийско. В тази група попадат едно от Кюстендил, две от Варна и по едно от Пловдив и Бургас.

От образователното министерство посочиха, че четвъртокласниците са се справили най-добре с правописа на звучните съгласни в средата на думата - пред беззвучни съгласни. Най-затруднени са били с правописа на гласните в неударена сричка.

Като цяло резултатите от НВО са съизмерими с тези от предходната година и общообразователният минимум е овладян в достатъчна степен, която да гарантира успешното обучение в прогимназията.

Засечени са грешки, които четвъртокласниците са допускали и в предишни години: недостатъчна работа за преодоляване на трудностите при овладяване на геометричния материал; недостатъчно внимание върху задачи, свързани с развитието на познавателните умния - мислене, внимание, пространствено ориентиране; недостатъчна работа за разбиране на процеси и явления, както и преобладаващи педагогически изисквания към възпроизвеждане на готови знания.

За следващата година от Министерството на образованието подготвят разнообразяване на вида задачи. Предвижда се да има повече задачи с отворени отговори, както и повече упражнения и по-сериозни текстове, за да могат учениците да покажат по-добре правописната си култура.

Източник: News.bg


Виж коментарите (3)

Още по темата (30):
30.08.2012 Днес е поправителната матура по български език и литература
26.06.2012 Излезе класирането в гимназиите: Математическата и Английската с най-висок
бал!
26.06.2012 Днес излиза първото класиране на седмокласниците
22.06.2012 СОУ "Патриарх Евтимий" с най-висок успех на външното оценяване
20.06.2012 Отличниците в България - на изчезване!
18.06.2012 Средният успех на матурата по БЕЛ - 4,18, била най-слаба за последните 5 г.
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).