ПП: Има пари за увеличението на заплатите в здравеопазването

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:49 / 16.10.2022
1047
Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор между Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз, е финансово обезпечено от последното редовно правителство. Това става ясно от позиция на доцент Васил Пандов от “Продължаваме промяната". 

“Това беше направено чрез безпрецедентен за последните 15 години скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса - средно с 25%. Ето защо болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, имат възможност да вдигнат минималните основни заплати до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар", смятат от ПП.

Позицията идва, след като вчера служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев заяви, че повишените заплати на медиците са пиар акция на предишния кабинет. 

“Странно е не само твърдението му, че няма пари, но и фактът, че д-р Меджидиев прави това "откритие“ сега в качеството си на служебен министър, след като в качеството си на председател на най-голямата лекарска колегия в състава на БЛС на практика е подкрепил договорените в КТД минимални основни заплати", добавят от ПП.

През последните 12 години, включително по време на служебното правителство на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по доходите на медицинските специалисти, казват от партията на бившия премиер Кирил Петков

Те добавят, че със задна дата от 1 май 2022 г. съгласно заложените нива в КТД са повишени възнагражденията на работещите в структурите, които са на пряка издръжка от МЗ – центрове за спешна медицинска помощ, държавни психиатрични болници, центове по трансфузионна хематология и други. Отделените пари са това са близо 22 млн. лв.

“В последните дни на кабинета Петков с около 10% бяха вдигнати заплатите на служителите в НЗОК. Заплатите на колегите им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след реформа и оптимизиране на разходите. Служебното правителство обаче даде 10 млн. лв. на тази администрация без никакви реформи и заложени цели", уточняват от ПП.

Те добавят, че по време на последното редовно правителство са увеличени средно с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК гарантира около 250 млн. лв. месечно за болниците. “По този начин се осигуриха пари за по-високи заплати на специалистите там. Справедливото заплащане на лекари, сестри и санитари бе мисия и на съсловната организация – БЛС, която е страна по националния рамков договор и го подписа без възражения", казват още от ПП.

Според тях въпреки недоволството на някои болници целта в основната си част е постигната. 

“Според предоставените от НЗОК данни всички големи здравни заведения – около 150, са постигнали заложените в КТД и НРД нива на заплащане. Останалите са повишили възнагражденията и са се приближили до заложените минимални размери. Важно е да се подчертае, че веднъж увеличени според КТД, заплатите вече не могат да бъдат намалени едностранно от работодателя", уточняват от ПП.

В позицията си от партията допълват, че разбират притесненията на служебния министър на здравеопазването.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).