Отрязаха ни за Шенген

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (70)
16:21 / 22.09.2011
8297
Холандия и Финландия остават против приемането на България и Румъния в Шенген. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, на което беше взето решение по въпроса, предаде БТА.

Така се потвърдиха очакванията, че въпреки изпълнението на техническите критерии от двете държави, съпротивата на Хага и Хелзинки, които не са доволни от напредъка на България и Румъния в борбата срещу корупцията и организирана престъпност, ще отложи решението на въпроса.

Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха предложението за приемане на България и Румъния в Шенген, без да дадат логично обяснение, с което влизаме в "параграф 22". Това заяви Цветан Цветанов в коментар на изхода от заседанието на Съвета на ЕС.

Той уточни, че до 17 октомври се очакват допълнителни консултации за приемането на България и Румъния в зоната, като решението може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис. Вицепремиерът цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии, а въпреки това не получават необходимата обща подкрепа за присъединяване към пространството.

Според Цветанов представителите на Холандия и на Финландия са обяснили, че "нямат мандат" да подкрепят разширяването на Шенген. Той отбеляза, че позицията, ощетяваща София и Букурещ, е залегнала във вътрешнополитически споразумения, които подкопават устоите на европейския проект.


Виж коментарите (70)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).