Отбелязваме Деня на Холокоста в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:40 / 10.03.2012
845
Десети март е обявен у нас за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството". На тази дата преди 69 години пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.

В знак на признателност в града на тепетата е издигнат паметник символ на благодарността. По време на Втората световна война Германия започва да упражнява все по-силен натиск върху българските власти за решението на еврейския въпрос.

Заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев обаче пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. Макар и съюзник на третия райх, Цар Борис Трети отказва да изпълни задължението си. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Градушка с размерите на яйце удари една част на България
Министър и кмет: Това място на нашето море по нищо не отстъпва на...
Удължен е срокът за подаване на заявления по Кампания 2024
ДЗЕС 5: Какво ново в стандарта за обработка на почвите?
ДЗЕС 6: В какъв период трябва да се поддържа минимална почвена по...
Кампания 2024: Бюджетът за необвързаните плащания е над 817 млн. ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).