ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От автомобилния бранш искат частници да изпитват за шофьорски книжки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:55 / 02.06.2016Коментари (3)2823
© bTV
Председателя на АКАБ Красимир Георгиев
Представители на автомобилния бранш настояват изпитите за шофьорски книжки да не са държавни и да преминат изцяло към бизнеса.

Съюзът на българските автомобилисти, Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) и Асоциацията за обучение в транспорта обявиха, че ще организират по въпроса подписка в цялата страна, която после ще връчат на премиера и на Европейската комисия.

Подписката е чисто браншова и в нея няма да участват гражданите. Събирането на подписите ще започне до края на седмицата и ще продължи около месец, като формулярите ще бъдат изпратени до всички инструктори в страната.

Около 5-6 хил. са инструкторите в България, но малко от тях работят в специализирани за целта и стопански обособени центрове. Останалите са в сивия сектор, който съставлява огромна част и именно от там излизали некадърните и недобре обучени шофьори, твърдят от бранша.

По думите на председателя на АКАБ Красимир Георгиев в сегашния си вид изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) е въвела тотална диктатура, като масово закрива техните кабинети в страната и насочва изпитите за придобиване на шофьорски права в своите офиси.

"Според "Автомобилна администрация" единствената причина да има корупция е помещението, в което се извършва изпитът. Не техният служител, който го провежда, не нормативната уредба, създадена от самите тях", коментира Георгиев.

Той добави, че в над 50% от областите в страната няма одобрени учебни центрове и изпитите се правят в ДАИ. Според него в корупционните схеми участват основно служители на ИА "Автомобилна администрация", срещу което са подавани стотици жалби, останали без отговор.

Освен корупцията в теоретичните изпити, в още по-голяма степен съществува тя и в практиката. Въведените видеонаблюдение, таблети и неприсъствието на инструктор в учебната зала не са спрели купуването на изпитите, посочи Георгиев.

По думите му, ако нещата не се променят, след две години "няма да говорим за двама, трима, петима убити на ден, а към тези цифри ще има прибавена поне по една нула".

Източник: БТА








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ами напрво обявете цена на книжките!Мангалите не могат да говорят,вие ме убеждавате,че си *взимат* листовките!?!И какъв е този инструктор,който обяснява на каращия курсист,че може да говори спокойно по *джисемата* защото той бил до него?!?!?Това е реален случай с пловдивските *майстори-инструктори*.
0
 
 
Глупости на търкалета, това е работа само на КАТ и на никой друг. Мен ме изпитва капитан Икономов април 1980г. като преди това ме подстрига защото не му хареса външния ми вид.
0
 
 
Значи да не лапа държавата,а частници.Те сега още като се запишеш на шоф. курс първия им въпрос е:Как ще го караш курса,ние ли ще ти го даваме или ще си го вземаш сам.И ако не си съгласен се почва едно късане,па накрая пак си го платиш.И същите тея искат абсолютно всичко да минава през тях.Много нагли,баси.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: