Окончателно: Ресторантьорите остават на 9% и през 2024 година, фитнесите и хотелиерите с намалена ставка до края юни

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
20:44 / 12.12.2023
2124
Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, предаде репортер на “Фокус"

Законопроектът е част от пакета данъчни закони, предложени от Министерството на финансите. 

Една от най-важните промени е свързана с диференцираните ставки за ресторантьорите, фитнесите и туроператорите. В Комисия през миналата седмица депутатите решиха ДДС-то за ресторантьорите и фитнесите да остане 9% и през следващата година, а това на хотелиерите да отпадне. 

В зала обаче окончателно решение, което бе взето, е, че ресторантьорите остават на 9% ДДС, докато това на хотелиерите и фитнесцентровете се запазва на 9% до средата на годината (бел. от ред. - 30 юни 2024 година).

9%-ото ДДС за ресторантьорите остана с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, “Възраждане", ДПС, БСП и един от ИТН. Изненадваща бе подкрепата на втората политическа сила, която първоначално бе против това. 

Обсъжданията

От ПП-ДБ предложиха редакционна поправка, която предвиждаше връщане на ставките на 20% ДДС за ресторантьорите и фитнесцентровете, а хотелиерите трябваше да останат на 9% до средата на 2024 година. 

ИТН подкрепиха тази идея. Мартин Димитров от ПП-ДБ обясни, че преференцията за ресторантьорите никой не може да я обясни. Той се обърна към ГЕРБ-СДС и ДПС, казвайки, че именно те са алармирали за 3%-ия дефицит. 

От “Възраждане" разкритикуваха предложението намалената ставка за туризма да е до средата на годината. По думите му именно тогава започва активния сезон. Те обаче подкрепиха идеята ставките за ресторантьорите да бъде 9%. 

Асен Василев обясни, че според Европейската директива сектор “Туризъм" трябва да бъде с максимална данъчна ставка. Василев обясни, че досегашното намаляване е било дерогация. Финансовият министър поясни, че страната ни може да понесе санкции заради това удължение. 

По отношение на ставката за ресторантьорите Асен Василев каза, че щом мерките за изсветляване на бранша не са били приети, то ДДС-то трябва да се върне на 20%. 

Ирена Димова от ГЕРБ предложи ресторантьорите да останат на 9% до края на следващата година, а фитнесцентровете и туристическия бранш да са с намалена ставка до средата на годината. Предложението и бе подкрепено от залата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (359):
16.05.2024 Министър с важна новина за пенсионното осигуряване у нас
16.05.2024 Цоков поряза увеличението на заплатите в университетите
16.05.2024 Железниците подготвят стачка
16.05.2024 Ще се изненадате кои са най-използваните банкноти у нас
15.05.2024 2 198 лева е средната заплата за първото тримесечие
14.05.2024 Социалният министър потвърди за увеличението на пенсиите
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).