Очакват повече първолаци на 15 септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
15:35 / 22.08.2011
2401
Още не се знае точният брой на първокласниците, но ще са малко повече от миналата учебна година, тъй като има леко демографско увеличение. На 15 септември ще се знае колко ще са учениците в първи клас, заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

По думите му добра новина е, че на фона на всички лоши прогнози от миналата година има обратен процес - българската емиграция е започнала да се връща в България. "Затова се поставя един въпрос, който досега само е бил обсъждан теоретично и трябва да се мисли как да се обучават децата на български език, особено тези, родени в чужбина", отбеляза министър Игнатов. Той добави, че през миналата година, по неофициални данни, около 200 000 души, български емигранти, са започнали да се движат към България.

"Според отчетите, които получаваме, всичко е наред и на 15 септември трябва да започне нормално учебната година, но понеже зная къде живеем, напълно е възможно някой да каже тогава: "ама ние не сме довършили, още два пирона ни остават"", заяви образователният министър, попитан очаква ли проблеми за началото на учебната година.

По повод на идеята малките ученици да не носят учебниците си в училище, тъй като там ще имат втори комплект, образователният министър каза, че сега тя се обсъжда и бавно ще навлезе в практиката. По думите му е нормално, след като има целодневна организация на учебния ден, да не се носят учебниците в клас.

Министърът уточни, че при целодневното обучение на учениците занималните се плащат от държавата, а ако някъде се иска допълнително заплащане, то или има нарушение, или става въпрос за частно училище.

Източник: bTV


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Светлана Гущерова: Кирил Терзиев ми счупи предните зъби пред очит...
Откриха издирвания Петър от Бояново
Жестоко убийство с дървен кол потресе България
Жестоко битата жена от Враца: Не бива да се прощава на насилницит...
Бизнесмени по морето са силно притеснени
Бизнесмен: Мит е, че българинът е работлив, важно му е да има на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).