ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Оценките по обвързаната подкрепа на овошките. Кой, какво и как?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:00 / 15.05.2023Коментари (0)358
©
Какво ще представлява необходимата за обвързаната подкрепа оценка на трайните насаждения? Кой ще има право да я извършва, и на каква база и кога? Тези въпроси вълнуват читателите на Агри.БГ и съответно попитахме зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Тодор Джиков: Готови са 3 варианта на помощта от кризисния резерв

Експертите от Селскостопанска академия (ССА) са натоварени със задачата да подготвят оценките по обвързаната подкрепа за трайните насаждения.

Това е дейност, която е вменена на ССА и трябва да бъде извършена от нея, тъй като тя единствена към Министерството на земеделието разполага със специалисти, които могат професионално да извършат оценките“. Това коментира за Агри.БГ зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. 

По думите му в същото време се води сериозен диалог и с бранша, за да се навакса забавянето, тъй като усилията на администрацията в ресорното ведомство са били насочени приоритетно към три направления.

Това са: Закона за подпомагане на земеделските производители; новите изменения и възможността за кандидатстване по ИСАК; както и разработването на трите интервенции, по които ще може земеделските производители да участват по Плана за възстановяване и устойчивост

„Кипи усилена комуникация и с бранша, и с отделни научни звена –Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, всички експерти, които има какво да кажат, както и с институтите в системата на Селскостопанска академия. Работи се усилено и много скоро ще има финал на този документ“, категоричен е Джиков. 

Все още не са готови и технологичните карти за овощните насаждения. Въпреки че бяха на финалната права и за тях са изникнали много сериозни въпроси.

„На практика има много различни подходи при изграждането на една овощна градина. Има интензивни и полуинтензивни насаждения, които са немалък процент. Това означава, че ние трябва да се съобразим и с това. При тях подходът е различен, стойността на инвестициите също, съответно и приходите са коренно различни.

Имахме много предложения от няколко браншови организации и земеделски производители, и продължаваме активно комуникации, за да се завършат технологичните карти, като отчитаме тяхната тежест“, коментира още зам.-министърът. 

 

Тодор Джиков: Трябва да е ясен механизмът, по който ще се обновяват картите. На всички е ясно, че това ще бъде моделът, по който ще се прави политиката и в Стратегическия план, и при разработването на съответните държавни помощи от тук нататък. 



Според него е по-добре подготовката да стане по-бавно, но по-професионално. От съществено значение е резултатите да бъдат по-близко до реалната ситуация в България и в земеделието, отколкото да се действа прибързано и след това да се правят преработки. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: