Обсъждат освобождаването на управителя на НЗОК

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:08 / 04.07.2013
2411
Депутатите ще обсъдят днес предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Това ще е първа точка в дневния ред на депутатите. Предложението е внесено в парламента от заместник-председателя от БСП Мая Манолова. Като мотиви за това от левицата посочиха липсата на диалог, раздуване на щата в Касата и безконтролно харчене на средства.

Самият Пламен Цеков отказва да си подаде оставката.

Според Закона за здравното осигуряване управителят на НЗОК се избира от Народното събрание. Той се освобождава предсрочно също с решение на парламента при "системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на надзорния съвет или извършване или допускане извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване".

Отстраняването на Пламен Цеков се подкрепя и от министърът на здравеопазването Таня Андреева, пациентски и съсловни организации. Лидера на БСП Сергей Станишев също подкрепя това искане, като по думите му освобождаването на Пламен Цеков е крайно необходимо за взаимодействието между Здравната каса и министерството.

От ГЕРБ обаче не са съгласни с искането за оставката на управителят на НЗОК и обявиха, че ще сезира Конституционния съд, ако той бъде отстранен. Това обяви бившият здравен министър то кабинета "Борисов" Десислава Атанасова преди дни. Според нея искането на оставката на Пламен Цеков е "политическа репресия".

Вече се появи и предположение, че поста на Цеков ще бъде зает от д-р Румяна Тодорова, сестра на Илияна Йотова и бивш управител на НЗОК по време на Тройната коалиция.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Млад родопчанин загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Mъжът, който намери Сашко: Бяхме ли се забавили 5 минути, щяхме д...
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).