ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обсъждат бъдещето на индустрията за преработка на плодове и зеленчуци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:05 / 04.04.2024Коментари (0)1715
©
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) и Асоциация "Традиционни български консерви“ (АТБК) организират среща-разговор за бъдещето на индустрията за преработка на плодове и зеленчуци в България. Събитието ще събере на едно място преработвателите на плодове и зеленчуци, производителите на суровини, институциите, определящи политиките за развитие на сектора, работодателски и браншови организации, доставчици на продукти и услуги в сферата.

Специален гост на форума ще бъде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Срещата ще се проведе днес в Комплекс "Старосел“, с. Старосел, обл. Пловдив от 10.00 часа в конферентна зала "Терес“.

Във фокуса на дикусиите ще бъде проектът за нов Закон за търговия със земеделска продукция и храни, както и първото изменение в Стратегическия план в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци. Сред темите, по които участниците очакват информация от министър Вътев, са още мерките в помощ на производителите на плодове и зеленчуци в Закона за рентите и отдаването на площи от националния земеделски фонд и важната тема за сектора - напояването.

Предложенията на бранша за промени в закона за поземлените отношения, подготовката на нов закон за коопериране в България, както и промени в трудовото законодателство и договаряне и допълнителни възнаграждения в сектора ще представи председателят на БСК Добри Митрев.

Даниела Венева, Централното управление на НАП ще даде разяснения по прилагането на европейските регулации и националната нормативна база, свързани условията и реда на осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск.

Новости в производството и преработката на плодове и зеленчуци и данни от Доклада на AMITOM – доброволна асоциация, обединяваща професионални организации на преработватели на домати в Средиземноморския регион и Световния съвет за преработка на домати (WPTC) – са други акценти в програмата на предстоящата среща.

"Опитваме се – с информация и диалог – да преодолеем предизвикателствата пред сектора и да подкрепим усилията на производителите и преработвателите на земеделска продукция да бъдат конкурентоспособни и успешни на пазара“, каза Антоанета Божинова, изпълнителен директор на СППЗ и един от организаторите на събитието.

"Амбицията ни е българските плодове и зеленчуци, консервите родно производство, да намерят своето достойно място на рафтовете в магазина и на българската трапеза. Това не е индивидуално усилие и не е ангажимент единствено на стопаните и на бизнеса. Всеки има своята роля – от производството, през преработката и реализацията, до условията, законите и инструментите, с които държавата определя развитието на бранша“, допълни Антоанета Божинова.

Тя напомни, че това ще бъде поредната съвместна среща на сектора, която обаче се подготвя и ще се проведе в съвсем различна среда. На фона на изключитнелно динамичните и непредвидими процеси, свързани с неблагоприятните климатични промени и току-що отминалата COVID-криза, днес се добавят нови предизвикателства – политическа нестабилност, международни военни конфликти и нарушена продоволствена сигурност.

"Всичко тези фактори имат пряко и косвено отражение върху развитието на земеделието, а оттам и на преработвателната индустрия в страната. Имаме нужда от общи действия и взаимна подкрепа, които да дадат перспектива за бранша“, категорична е Антоанета Божинова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ВК Марица, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: