ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Общинските съвети ще назначават районните кметове, според проектозакон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 29.07.2010Коментари (2)1502
© Plovdiv24.bg
Районните кметове във Варна, София и Пловдив да бъдат назначавани от общинските съвети, а не - избирани пряко от гражданите, обмисля ГЕРБ. Предложението трябва да бъде разгледано и гласувано в парламента преди местните избори догодина. Районните кметове няма да бъдат назначавани еднолично, а ще бъдат избирани от общинските съвети, разясни идеята председателят на Столичния общински съвет и лидер на ГЕРБ - София, Андрей Иванов. Очаква се предложението да бъде прокарано с приемането на новия изборен кодекс, както и с промени в закона за местното самоуправление. Жителите на трите най-големи града у нас гласуваха за първи път за районни кметове на местния вот през 2007 г. Преди това управниците на районните администрации бяха назначавани от общинските съвети по предложение на кмета.

"В момента районните кметове са избираеми точно поради един лобистки закон, който бе направен заради г-н Борисов и заради местните избори в София преди три години. Според мен за тях не трябва да се гласува пряко", коментира още Иванов.

През 2007 г. кабинетът "Станишев" лансира законодателни промени, с които районните кметове станаха пряко избираеми от гражданите. Тогава Бойко Борисов, който бе градоначалник на София и планираше да се кандидатира за втори мандат, заподозря опит за саботаж на работата му в града.

"Районните кметове пак ще останат избираеми, но по опосредстван начин. Все пак гражданите избират общинските съвети, а общинските съвети ще избират районните кметове", обясни председателят на местния парламент в столицата Андрей Иванов. По думите му дори и ГЕРБ да няма мнозинство в София след изборите догодина, районните кметове трябва да се избират от общинския съвет, като се търси консенсус между партиите.

"Така ще се запази възможността за контрол върху районните кметове. Истината е, че в момента имаме проблеми с някои от тях", каза още Иванов. Очаква се кандидатурите за управници на районните администрации да бъдат предлагани от кметовете на София, Пловдив и Варна. В ГЕРБ все още обсъждат дали те ще бъдат избирани с една втора или с две трети от гласовете на общинските съветници.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз също немога да преценя. От една страна: балотажи , пари , загубено време?! От друга: селсъвета да решава с разните му там лобита , коалиции?! От една страна сигурен 4 годишен мандат , от друга постоянен страх от процесите в селсъвета?!Това може да доведе до постоянни смени на районни кметове!
0
 
 
Ясно. Когато преди 3 години им е трябвало, прокарали са закона. Сега, когато не им отърва, искат пак да го променят. Това намерение е повече от ясен сигнал, че ГЕРБ вече нямат увереност за спечелването на районните кметски места директно, с пряко гласуване на гражданите. Както върви, те и в общинските съвети ще си останат малка партийна фракция. Изводът е, че с опита си да прокарат този закон ще опипат почвата за други, по сериозни намерения, които могат да изправят на кътните си зъби много народ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Академичната общност излиза на протест
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: